Proiectul UE de retele grid permite acccesarea puterii de procesare a peste 200.000 de computere

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 15:22
1427 citiri
Proiectul UE de retele grid permite acccesarea puterii de procesare a peste 200.000 de computere

Comisia Europeana informeaza ca miercuri a fost lansat proiectul EGI (European Grid Infrastructure), prin intermediul caruia cercetatorii din UE vor avea acces la puterea de procesare a peste 200.000 de computere de birou, combinate intr-o retea cuprinzand peste 30 de tari din Europa, informeaza NewsIn.

Comisia contribuie la acest proiect de 73 de milioane de euro cu o suma de 25 de milioane de euro, pe o perioada de patru ani. Alte finantari provin din surse nationale, cum sunt initiativele privind Infrastructurile Nationale Grid (NGI - National Grid Initiatives).

"Contributia Comisiei la proiectul EGI-InSPIRE este de 25 de milioane de euro, pe o perioada de patru ani, si consta in conectarea puterii de procesare a computerelor de birou, care altfel ar ramane neexploatate, oferind astfel cercetatorilor puterea de procesare necesara rezolvarii unor probleme complexe in domeniile mediului, al energiei sau al sanatatii. EGI, cea mai ampla infrastructura colaborativa de productie in retea creata vreodata pentru e-Science, va permite unor echipe de cercetatori situate pe coordonate geografice diferite sa munceasca impreuna, ca si cum s-ar afla in acelasi laborator", se arata in comunicat.

Potrivit CE, in medie, un computer de birou ramane neexploatat aproape 60-85 % din timp.

Retelele de genul EGI repartizeaza sarcinile informatice care presupun cantitati mari de date, utilizand capacitatea de procesare a mii de computere de birou separate, ale caror cicluri de procesare, altfel neexploatate, devin productive.

"Multumita accesului la o putere de calcul mai mare, cercetatorii europeni vor putea raspunde unor provocari majore pentru cercetare in domenii cum sunt schimbarile climatice si asistenta medicala. Infrastructura Europeana Grid va contribui la consolidarea pozitiei Europei in domeniul cercetarii si va oferi oamenilor de stiinta europeni sprijinul necesar, economisind, in acelasi timp energie si reducand costurile", a declarat vicepresedintele Comisiei pentru agenda digitala, Neelie Kroes.

Precursorul EGI, Enabling Grid for eScience, a primit o finantare UE de peste 100 de milioane de euro, pe o perioada de opt ani.

Aceasta retea este utilizata in prezent de 13 000 de cercetatori si ajuta fizicienii de la acceleratorul de particule urias (Large Hadron Collider) din Elvetia la studierea celor mai mici particule cunoscute, precum si biologii si oamenii de stiinta care pun la punct noi medicamente pentru boli cum sunt gripa aviara si malaria.

Conectarea diferitelor comunitati de cercetatori la capacitatea de procesare a computerelor existente ar putea duce, de asemenea, la reduceri importante ale costurilor si la economisiri de energie.

In urmatorii ani, se preconizeaza ca Europa va investi peste doua miliarde de euro in noi infrastructuri de cercetare TIC destinate fizicii si ingineriei, energiei, stiintelor mediului, biologiei si medicinii, stiintelor sociale si umaniste, precum si materialelor si echipamentelor de analiza.

Astfel, se pot realiza economii semnificative daca cercetatorii care utilizeaza aceste echipamente beneficiaza de puterea de procesare disponibila prin EGI, in loc sa dezvolte propriile retele alternative sau sa foloseasca supercomputere. 

#egi computere procesare cercetare , #Stiri Internet