Proiectul de lege privind telecom, amanat pana in septembrie

Marti, 19 Iulie 2011, ora 23:28
1128 citiri
Proiectul de lege privind telecom, amanat pana in septembrie

Proiectul de lege privind noile reglementari europene din telecom, a carui intarziere in adoptare a provocat declansarea procedurii de infringement de catre CE va fi dezbatut in septembrie, potrivit MCSI, informeaza NewsIn.

Comisia Europeana (CE) a anuntat, marti, ca a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor 19 state membre ale Uniunii Europene (UE) pentru intarzieri in implementarea legislatiei europene in domeniul telecomunicatiilor.

Forul european a cerut oficial informatii de la cele 20 de state UE, care nu au anuntat, inca, masuri de implementare integrala in legislatia nationala a noilor reglementari europene, pana la termenul limita, 25 mai, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca actul normativ de transpunere a intrat pe agenda Parlamentului Romaniei in luna martie, sub forma unei initiative a majoritatii membrilor Comisiei pentru Tehnologia Informatiei, din cadrul Camerei Deputatilor.

"Initiativa legislativa transpune prevederile noului cadru de reglementare in comunicatiile electronice si a primit aviz favorabil din partea Guvernului. Din motive de procedura, dezbaterile pe marginea acestui proiect de act normativ nu s-au desfasurat inca la nivelul Parlamentului, urmand ca primele discutii sa aiba loc incepand cu luna septembrie 2011", se arata intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor. 

In comunicat se spune ca Ministerul Comunicatiilor isi exprima convingerea ca proiectul de lege va fi aprobat in timp util, astfel incat sa nu se ajunga in fazele urmatoare ale procedurii de infringement.

"Ministerul nu a fost instiintat oficial de catre Comisia Europeana cu privire la declansarea procedurii de infringement pentru neimplementarea cadrului de reglementare in comunicatii. Dupa transmiterea scrisorii oficiale din partea Comisiei Europene, Ministerul Comunicatiilor va avea la dispozitie doua luni de zile pentru a raspunde sesizarii institutiei europene", se mentioneaza in comunicat.

Reglementarile europene care trebuie introduse ofera companiilor si consumatorilor noi drepturi in privinta telefoanelor, serviciilor mobile si accesului la internet.

Acestea includ dreptul clientilor de a se transfera la alt operator fara a schimba numarul de telefon, dreptul la mai multa claritate in privinta serviciilor si o protectie mai buna pentru datele personale online, arata Comisia, referindu-se la cele 20 de state. 

Totodata, noi atributii de supraveghere pentru CE si de reglementare pentru Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare pentru Comunicatii Electronice vor crea mai multa siguranta in privinta reglementarilor si vor ajuta operatorii telecom sa se dezvolte pe o piata paneuropeana, noteaza CE. 

#telefoane, #servicii mobile, #acces internet, #reglementari ue, #telecomunicatii , #Stiri Internet