Producatorii de film francezi au obtinut blocarea site-urilor de streaming

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 13:59
1308 citiri
Producatorii de film francezi au obtinut blocarea site-urilor de streaming

Sindicatul producatorilor si cel al distribuitorilor de film din Franta au obtinut, joi, o mare victorie, dupa ce justitia din tara lor a ordonat furnizorilor de internet si motoarelor de cautare sa blocheze site-urile de streaming.

Tribunalul de inalta instanta din Paris a considerat ca profesionistii din cinematografie au demonstrat cu probe suficiente faptul ca reteaua Allostreaming este "in intregime dedicata sau aproape in totalitate dedicata reprezentarii operelor audiovizuale fara consimtamantul autorilor" si aduce astfel atingere drepturilor acestora.

Aceleasi sindicate au lansat, la sfarsitul anului 2011, o vasta ofensiva judiciara impotriva pirateriei pe internet.

Decizia de joi ordona furnizorilor de acces la internet Orange, Bouygues Telecom, Numericable, Free, SFR si Darty Telecom sa "implementeze si/sau sa solicite implementarea (...) tuturor masurilor potrivite pentru a impiedica, incepand de pe teritoriul francez (...) accesul prin orice mijloc eficient si mai ales prin blocarea" unei serii intregi de site-uri, precum Allostreaming, Alloshowtv, Fifostream si Dpstream si alte site-uri similare.

Tribunalul a ordonat motoarelor de cautare Google, Microsoft, Yahoo! si Orange "sa ia sau sa ceara sa se ia orice masura utila in vederea impiedicarii aparitiei pe serviciile lor a oricarui raspuns si a oricarui rezultat care trimite utilizatorul spre una dintre paginile acestor site-uri".

Masurile prevazute de aceasta decizie judecatoreasca trebuie sa se aplice "fara amanare si cel mai tarziu in 15 zile de la notificarea prezentei decizii si pentru o durata de 12 luni incepand de la implementarea masurilor".

Tribunalul nu a ordonat masuri de impuneri financiare, in masura in care nu va fi din nou sesizata "in caz de dificultate sau de neexecutare a uneia dintre parti".

"Este o etapa decisiva in lupta contra pirateriei de filme pe internet", au salutat organizatiile profesionale din cinematografie, intr-un comunicat, subliniind ca hotararea "recunoaste validitatea demersului care constrange furnizorii de acces la internet si motoarele de cautare sa coopereze cu detinatorii drepturilor de autor".

"Este o premiera mondiala care vizeaza suprimarea site-urilor pirat de catre motoarele de cautare, fiind totodata o etapa capitala catre respectarea drepturilor pe internet", au adaugat aceleasi organizatii.

Google nu a dorit sa comenteze aceasta hotarare judecatoreasca, in timp ce reprezentantii companiei Orange s-au declarat "satisfacuti de aceasta decizie".

"Aceasta hotarare va sprijini formele de cenzura privata care se dezvolta peste tot pe internet si submineaza drepturile fundamentale", a declarat, la randul sau, intr-un comunicat, Felix Treguer, membru fondator al Quadrature du Net, o organizatie de aparare a drepturilor internautilor.

#cinematografia franceza, #producatori film francez, #site streaming , #Stiri Internet