PNL vrea o ancheta publica asupra activitatii Huawei in Romania

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 09:40
1299 citiri
PNL vrea o ancheta publica asupra activitatii Huawei in Romania
Foto: Arhiva Facebook/ Huawei Mobile

PNL va cere declansarea unei anchete publice privind contributia Huawei la infrastructura critica din tara si va incerca sa interzica participarea companiei chineze la dezvoltarea retelei 5G, din cauza potentialelor riscuri de securitate.

Anuntul a fost facut de deputatul Pavel Popescu, reprezentantul PNL in comisia parlamentara pentru IT, pentru agentia de stiri Reuters.

Unele tari occidentale, inclusiv Statele Unite si Australia, au interzis Huawei sa construiasca retele de telefonie mobila de ultima generatie, fiind ingrijorati de faptul ca echipamentele lor ar putea permite spionajul cibernetic.

Departamentul american al Justitiei a pus sub acuzare Huawei pentru furt de tehnologiePrima reactie a Huawei dupa ce a fost pusa sub acuzare in SUA

"Trebuie sa ne protejam interesele strategice si exista multe suspiciuni in jur. Este extrem de urgent sa blocam orice tranzactii publice, contracte sau licitatii cu compania chineza", a declarat Pavel Popescu pentru sursa citata.

Huawei a negat in mod repetat acuzatiile de spionaj pentru statul chinez. Precizam ca gigantul chinez este prezent pe piata romaneasca din 2003.

Liberalul a evocat un memorandum de intelegere din 2013, semnat de Huawei si ministrul Comunicatiilor din acea perioada (Dan Nica, PSD - n.red.) . Astfel, companiei chineze i s-a permis participarea la constructia sistemului national de informare si comunicare, monitorizarea traficului si urmarirea proiectelor de e-guvernare.

Popescu a dat agentiei de stiri o scrisoare oficiala trimisa de grupul parlamentar PNL la Ministerul Comunicatiilor pe 11 februarie. In document se solicita o evaluare a riscurilor pe care le prezinta utilizarea echipamentelor Huawei in retelele statului, scrisoare care insa nu a primit raspuns.

"Inca nu am primit vreun raspuns. Momentan asteptam, iar in scurt timp vom pune in aplicare planul", a adaugat deputatul liberal.

Precizam ca lansarea licitatiei pentru 5G va avea loc la sfarsitul anului.

"O astfel de retea fara echipamente din China va fi mai scumpa", apreciaza Pavel Popescu. Totusi, deputatul mai arata ca principalul motiv din spatele aceste solicitari este "parteneriatul cu America si rolul-cheie pe care il avem in arhitectura NATO".

A.D. ...citeste mai departe despre "PNL vrea o ancheta publica asupra activitatii Huawei in Romania" pe Ziare.com

#PNL ancheta Huawei Romania , #Stiri Internet