Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata IT din Romania va creste in 2011-2012 in medie cu 7%

Piata IT din Romania va creste in 2011-2012 in medie cu 7%

Piata IT din Romania va creste in 2011-2012 in medie cu 7%, dupa un declin de 2,6% in 2010, remarcandu-se o crestere a interesului pentru investitii a jucatorilor de profil din China, Rusia si UE, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR. 

"Piata IT isi revine usor.(...) Valoarea totala a pietei IT in 2010 a scazut cu 2,6%, la 831 milioane euro, insa declinul nu a fost la fel de semnificativ ca in urma cu un an. In general, in 2009-2010 criza economica din tara a afectat consumatorii privati si companiile, ceea ce a avut ca efect reducerea bugetelor pentru IT. 

Cheltuiala publica pe partea de IT a scazut, desi posibilitatea de a atrage fonduri europene a devenit un factor menit sa reinvie o parte din proiectele IT din Romania", se arata in analiza PMR.


In 2010, au existat cateva cresteri de nisa si pe grupe de produse, inclusiv pe segmentele de laptopuri, servere, solutii de Business Intelligence si de management al relatiei cu clientii, software pentru securitate, fara a imbunatati situatia intregii piete.

"Cota de hardware in valoarea totala a pietei romanesti de IT a scazut semnificativ in 2009 si 2010, ceea ce se explica prin reducerea masiva a cheltuielilor IT.


Declinul vanzarilor hardware in 2009 si 2010 a afectat afacerile distribuitorilor si retailerilor IT. In acelasi timp, declinul cererii pe segmentul de hardware a determinat scaderea preturilor", sustin analistii PMR.

In ceea ce priveste partea de retail, ca urmare a reducerii cheltuielilor, operate atat de retaileri, cat si de consumatori, numarul de puncte vanzare a calculatoarelor a fost redus in multe lanturi comerciale.

De asemenea, mai multi comercianti au fost preluati de catre concurentii sau partenerii lor.

"PMR estimeaza ca in segmentul IT cererea de produse si servicii va avea o crestere modesta de 5,5% in 2011, fiind urmata de un avans constant al cheltuielilor IT in urmatorii ani. Oricum, cresterea medie in 2011-2012 nu va depasi 7 %, destul de putin impresionant in comparatie cu extinderea pe piata de doua cifre in perioada 2005-2008", se arata in studiu.

Dezvoltarea pietei de IT din Romania va fi in mare parte pe baza resurselor interne ale economiei, analistii apreciind totodata ca "fenomenul de explozie a consumului finantat prin imprumuturi, la preturi accesibile, de la banci straine nu se va mai repeta".


"Perspectivele de investitii in general, dar si cele pe IT, in 2011 raman incerte. Furnizorii IT apreciaza ca va o fi crestere a cererii de produse si servicii IT, in contextul general. Luand in calcul cele mai optimiste prognoze, cresterea economica in Romania este asteptata pentru semestrul al doilea din 2011, iar la nivelul intregului an 2012 nu va depasi 1,5%. 


Acest lucru inseamna ca o crestere semnificativa pentru IT se va intampla abia in 2012", se mai spune in studiul PMR.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2363 ori
Citeste mai multe desprepiata it segment it sector it