Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata bulgara de PC-uri va creste cu 40% anul acesta

Piata bulgara de PC-uri va creste cu 40% anul acesta
Piata bulgara de PC-uri va creste estimativ cu 40% anul acesta si o sa afiseze o crestere anuala de circa 20% pana in 2011, in timp ce piata de tehnologia informatiei si comunicatii ar putea ajunge la 2,3 miliarde de euro, conform Dnevnik.

"Piata bulgara de tehnologia informatiei si comunicatii este estimat sa ajunga la 2,3 miliarde de euro", a declarat presedintele Asociatiei bulgare de Tehnologia Informatiei, Boian Boichev, conform datelor din Observatorul European de Tehnologia Informatiei.

Cele mai importante segmente ale pietei sunt: hardware, cu o valoare de 224 de milioane de euro, echipamente de retea, cu o valoare de 253 de milioane de euro si echipamente de comunicatii, cu o valoare de 311 milioane de euro. Vanzarile inregistrate pe segmentul software au fost de 57 de milioane de euro, iar cele afisate pe segmentul de servicii IT, 69 de milioane de euro.

Se asteapta ca vanzarile de laptop-uri sa le depaseasca pe cele de desktop-uri pana la jumatatea perioadei previzionate si sa preia 52% din piata de PC-uri. In prima jumatate a anului, laptop-urile au reprezentat 40% din piata locala de PC-uri.

In Bulgaria, cheltuielile IT pe cap de locuitor sunt de 69 de dolari, mult sub cele din tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de peste 700 de dolari.

Un procent semnificativ din bulgari inca nu au acces la internet in ciuda existentei a numerosi furnizori locali de conexiune prin internet. Potrivit datelor Asociatiei de Telecomunicatii, furnizorii de internet acopera 65,5% din populatie.

Compania de telecomunicatii bulgara BTC detine aproximativ jumatate din piata de internet prin banda larga, respectiv 140.000 din cei 230.000 de bulgari care sunt conectati la internet prin banda larga, potrivit datelor furnizate de companie.

BTC este cel mai mare operator de telefonie fixa din Bulgaria, cu 2,9 milioane de linii telefonice, reprezentand 97% din piata de profil, compania avand si o divizie de telefonie mobila, Vivatel, infiintata in 2005, care are o cota de piata de aproape 10%.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 916 ori