Peste 200 de societati au fost verificate, in 2009, pentru programe fara licenta si software pirat

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 13:56
1410 citiri
Peste 200 de societati au fost verificate, in 2009, pentru programe fara licenta si software pirat

Aproximativ 1000 de persoane si 230 de societati au fost verificate, in 2009, in cazul utilizarii unor programe de calculator fara licenta sau a distribuirii de software pirat, prejudiciul fiind de peste 3 milioane de dolari, a declarat seful Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, Dan Bucur, informeaza NewsIn.

Potrivit lui Bucur, in perioada aprilie-septembrie 2009, politistii au ridicat mai mult de 36.000 de discuri optice, continand produse software pirat.

De altfel, in 2009, au fost pronuntate 30 de hotarari penale de condamnare de catre instante, stabilindu-se vinovatia persoanelor care au incalcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, sanctionarea lor si obligarea la plata de despagubiri civile fata de titularii drepturilor de autor.

Procurorul sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, Monica Pop, a spus ca, anul acesta, s-au inregistrat si primele cazuri in care au fost condamnate societati comerciale implicate in distribuirea de software nelicentiat, preinstalat pe calculatoarele vandute.

Potrivit lui Pop, este vorba despre administratorul unei firme din Blaj, care a preinstalat software nelicentiat pe un calculator aflat in service si care a fost condamnat, pe 11 mai, la trei ani de inchisoare cu suspendare, iar firma sa a platit si despagubiri catre titularul drepturilor de autor incalcate.

Al doilea caz este al unui administrator al unei societati din Sibiu, care a fost descoperit in 2006 ca vindea software nelicentiat si care a fost condamnat, in 2009, la un an de inchisoare cu suspendare si plata unor despaguburi de 8.400 de euro.

In timpul verificarilor, politistii au descoperit o companie din Mangalia, specializata in proiectarea si construirea de nave care utiliza programe fara licenta pe aproximativ 350 de calculatoare si care a cauzat, astfel, un prejudiciu de peste 765.000 de euro.

Un alt caz a fost inregistrat in Timis, unde politistii au identificat o persoana care producea si distribuia pe scara larga cd-uri pirat si care a produs un prejudiciu de 240.000 de euro.

De altfel, in ultimele sase luni, au fost investigate trei cazuri de hard-disk loading-cazuri de magazine de calculatoare care vand PC-uri cu software pre-instalat nelicentiat, de catre echipe ale inspectoratelor judetene de politie din Hunedoara, Buzau si Ialomita.

Pe de alta parte, reprezentantul Busines Software Alliance, Magda Popescu, a spus ca actiunile politistilor au acoperit aproximativ 3, 3 milioane de dolari din totalul de 249 de milioane de dolari inregistrate ca pierderi anuale de companiile de soft din cauza pirateriei informatice.

Popescu a precizat ca in 2008, rata pirateriei in Romania a fost de 66%, cu doua procente mai mica fata de anul 2007.

"Daca ne raportam la Europa Centrala si de Est, Romania este la un nivel mediu in privinta pirateriei informatice care este la 66%, insa media la nivelul Uniunii Europene este de 35%, iar la nivel mondial de 41%", a afirmat Magda Popescu. 

#software, # piraterie, # calculatoare, # programe, # licenta , #Stiri Internet