Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele din IT: 35.000 de angajatii pot pierde 3 milioane de euro lunar

Patronatele din IT: 35.000 de angajatii pot pierde 3 milioane de euro lunar
Asociatia patronala a industriei de software si servicii (ANIS) arata ca modificarile fiscale recente afecteaza semnificativ oportunitatile de dezvoltare a industriei locale.

Anul viitor cresterea industriei IT va fi franata, astfel ca 35.000 de angajatii din IT pot pierde cumulat 3 milioane de euro lunar, de la 1 ianuarie.

"Desi 2017 a fost considerat de catre ANIS unul dintre cei mai de succes ani pentru industria IT din Romania, deciziile politice si administrative din ultimele luni au transformat efortul celor peste 110.000 de specialisti din domeniu intr-un viitor incert.

Primul efect va fi resimtit de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajati care pot pierde 3 milioane euro lunar ca urmare a modificarii legislatiei privind taxarea salariilor", anunta ANIS, intr-un comunicat.

In plus, cresterea solida de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum si depasirea pragului de venituri de 4 miliarde euro nu se mai pot repeta si in 2018, in conditiile actuale, afirma oficialii ANIS.

Patronatul precizeaza ca modificarile recente in plan fiscal forteaza evaluari interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arata perspective de crestere in stationare sau chiar in scadere, sub presiunea dificultatilor de recrutare si a cresterii costurilor cu forta de munca.

"Lipsa de predictibilitate in plan fiscal si masurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc catre un prognostic general rezervat pentru evolutia industriei tech in 2018, iar perspectivele pe termen mediu si lung sunt serios afectate", mai informeaza patronatul.

De asemenea, modificarile fiscale aplicabile intr-un termen foarte scurt influenteaza negativ si oportunitatile de dezvoltare a industriei locale.

"In mijlocul revolutiei digitale, Romania incearca sa capete o pozitie fruntasa, confirmata in 2017 de cateva tranzactii importante pe plan international, precum achizitiile Vector Watch de catre Fitbit si Clever Taxi de catre mytaxi, dar si investitiile anuntate pentru UiPath si Bitdefender.

Tara noastra are sansa de a multiplica astfel de povesti de succes, dar nu o va putea face fara baze solide si predictibilitate", spune Teodor Blidarus, presedintele ANIS.

Acesta subliniaza ca, incepand de anul acesta, Romania a intrat in clubul tarilor dezvoltate, prin introducerea informaticii in curricula obligatorie pentru gimnaziu.

Demersul de crestere al competentelor digitale trebuie continuat si ...citeste mai departe despre "Patronatele din IT: 35.000 de angajatii pot pierde 3 milioane de euro lunar" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 733 ori