Pambuccian: programatorii IT aduc statului 450 mil euro pe an

Vineri, 28 Mai 2010, ora 14:38
1906 citiri
Pambuccian: programatorii IT aduc statului 450 mil euro pe an

Liderul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, a declarat vineri ca statul roman castiga 450 milioane euro anual de pe urma a 16.000 programatori, precizand ca neimpozitarea salariilor din aceasta ramura este singura masura activa anticriza, transmite NewsIn.

"In prezent, de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul incaseaza 450 de milioane de euro anual, bani care reprezinta salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuala a 235.000 de oameni.

Asadar, fiecare programator aduce anual statului 28.200 euro, potrivit datelor contabile pe care mi le-au dat firmele", a precizat Pambuccian, intr-o conferinta de presa.

In opinia acestuia, neimpozitarea salariilor programatorilor este singura masura activa anticriza pe care o avem in momentul de fata.

"Daca scutirea nu s-ar face si i s-ar lua si impozitul de 16%, fiecare ar aduce 30.120 euro/an, rezultand un plus de 30 milioane de euro. Dar se va intampla urmatorul lucru: ne asteptam la plecari (de buna voie sau din cauza schimbarii politicilor firmelor din domeniu) la 1.600 de programatori pe an, adica o pierdere de 17,5 milioane euro", a mentionat Varujan Pambuccian.

Deputatul a mai spus totodata ca, in anul 2000, Romania producea 2.300 programatori pe an si dintre acestia plecau din tara 2.000.

"Acum Romania produce 3.000 de programatori si pleaca din tara 4% din ei", a explicat Pambuccian.

In prezent, in Romania sunt 16.000 programatori, "potrivit datelor Ministerului Finantelor, care stiu pe cine nu impoziteaza", spune Pambuccian.

Salariul mediu net al unui programator este de circa 1.000 euro.

La randul sau, Liviu Dragan, presedintele Asociatia Patronala a Industriei de Sotware si Servicii (ANIS) si director general al TotalSoft, a declarat vineri ca in economia romaneasca este o singura industrie model, comparabila cu industrii similare din tarile europene, si anume industria IT.

"Nu exista nicio motivatie sa credem ca impozitul 0 pentru salariile programatorilor va fi eliminat", a declarat Liviu Dragan.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal, veniturile programatorilor ar fi urmat sa fie impozitate, insa Ministerul Finantelor Publice a anuntat joi ca nu se va recurge la aceasta masura.

"In proiectul de lege privind unificarea bazelor de impozitare, in scrisoarea de intentie care urmeaza a fi transmisa de catre autoritatile romane catre Fondul Monetar International, cat si in memorandumul de intelegere cu Uniunea Europeana, nu exista niciun angajament privind eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT", a transmis joi MFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#programatori, #impozit, #salarii , #Stiri Internet