Oamenii de stiinta avertizeaza: Ochelarii de realitate virtuala ar putea fi un pericol pentru copii

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 19:33
1506 citiri
Oamenii de stiinta avertizeaza: Ochelarii de realitate virtuala ar putea fi un pericol pentru copii
Foto: Facebook

Oamenii de stiinta au avertizat ca ochelarii de realitate virtuala (VR) pot avea efecte negative asupra sanatatii copiilor.

Cercetatorii britanici de la Leeds University sustin ca utilizarea acestor dispozitive de catre persoane foarte tinere poate duce la probleme cu vederea si cu mentinerea echilibrului, informeaza The Guardian.

Astfel, ei trag un semnal de alarma si cer ca producatorii sa faca schimbarile necesare, pentru a indrepta situatia.

Avertismentul vine in contextul in care giganti precum Facebook si Google au anuntat planuri ambitioase pentru dezvoltarea acestui domeniu, care e vazut ca tehnologia viitorului.

De asemenea, unele companii, printre care si Samsung, promoveaza dispozitive care transforma smartphone-ul in ochelari virtuali.

"O lume tridimensionala este afisata pe un ecran 2D, iar acest lucru produce o deformare in sistemul vizual al omului", spune profesorul Mark Mon-Willims, care preda psihologia cognitiva la Leeds University. "La adulti, efectele ar fi dureri de cap si uscaciunea ochilor. Insa in ceea ce ii priveste pe copii, consecintele pe termen lung sunt necunoscute", a adaugat specialistul.

La studiu au participat 20 de micuti cu varste intre opt si 12 ani. Ei au s-au jucat un joc VR timp de 20 de minute, iar apoi au fost consultati. Cu toate ca ochii niciunuia nu au fost grav afectati, doi dintre copii n-au mai reusit sa estimeze bine distantele, iar altul a avut probleme cu echilibrul.

Efectele au disparut destul de repede, insa e foarte grav faptul ca ele au aparut dupa numai 20 de minute petrecute in realitatea virtuala.

C.P. ...citeste mai departe despre "Oamenii de stiinta avertizeaza: Ochelarii de realitate virtuala ar putea fi un pericol pentru copii" pe Ziare.com

#realitate virtuala probleme copii, #realitate virtuala copii, #probleme sanatate realitate virtuala, #pericole sanatate virtuala , #Stiri Internet