O aplicatie romaneasca permite introducerea codului PIN la bancomat, doar cu privirea

Luni, 16 Iunie 2014, ora 14:29
1543 citiri
O aplicatie romaneasca permite introducerea codului PIN la bancomat, doar cu privirea

Sase studenti de la Facultatea de Matematica - Informatica a UBB Cluj-Napoca au dezvoltat o aplicatie IT care permite introducerea codului PIN intr-un bancomat fara folosirea mainilor, doar cu ajutorul privirii.

Astfel, prin folosirea aplicatiei se poate evita frauda la ATM-uri.

Membrii echipei au participat la inceputul lunii la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, in cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reusit sa dezvolte aplicatia IT intr-un interval de circa 18 ore, potrivit Mediafax.

"Prin aplicatia SecurEye ne adresam sistemelor de securitate, incepand cu ATM-urile bancilor, dar aceasta poate fi extinsa si la sisteme de securitate a unor locuinte. Aplicatia noastra preia coordonatele la care se uita o persoana pe un ecran de la un dispozitiv de urmarire a privirii si, in functie de imaginea pe care o vede aceasta, calculam pe ce numere vrea sa apese. O persoana care ajunge in fata unui bancomat pentru a scoate banii priveste ecranul pe care sunt cifrele, fixeaza cifrele codului PIN si primeste acceptul in sistem, fara a mai folosi mainile. Este o aplicatie prin care se evita frauda la ATM-uri, pentru ca un eventual hot nu vede codul PIN tastat", a explicat Anca Davidel, care face parte din echipa.

Potrivit studentei, aplicatia se bazeaza pe un dispozitiv de urmarire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costa 99 de dolari si care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime si o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame.

"Urmarirea privirii este un proces care foloseste senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului si a estima unde anume se uita fix o persoana, asa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazeaza pe iluminarea cu infrarosu si foloseste modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Bancile ar trebui sa investeasca in aceste dispozitive care sa fie instalate pe bancomate. Nu este o investitie majora. Noi avem planuri mari cu aceasta aplicatie, am primit oferte din Germania si Franta pentru a ne prezenta ideea si pentru a o putea integra in diverse sisteme bancare. Asteptam semnalele pe care le vom primi de la banci, din tara sau din strainatate", a subliniat studenta.

Inregistrarea codului PIN si mesajul de deblocare dureaza sase secunde.

Urmeaza o varianta pentru deblocarea unui telefon mobil

Echipa de la UBB a lucrat circa 18 ore la aceasta aplicatie, iar varianta urmeaza sa fie dezvoltata si, ulterior, extinsa si la deblocarea unui telefon mobil doar folosind privirea. Studenta a facut si un exercitiu practic si, atasand un dispozitiv de urmarire a privirii la laptop, a introdus un cod PIN format din patru cifre, fara sa isi foloseasca mainile.

"Toata partea de logare si de pornire a aplicatiei, cu tot cu inregistrarea codului PIN si mesajul de deblocare, dureaza sase secunde. E un timp foarte scurt. Distanta dintre ochi si ecran este de circa 65 de centimetri. Noi inregistram o alternativa la introducerea unei parole, fara a mai fi nevoie de folosirea mainilor", a mai explicat Anca Davidel.

Ioan Lup, un alt membru al echipei, a aratat ca ideea realizarii aplicatiei a venit in urma unei intalniri a membrilor echipei, inainte de hackathon.

"Un coleg a spus ca am putea face un fel de usa a viitorului, care sa se deschida singura, doar privind spre ea, atunci cand o persoana are mainile pline de bagaje. Am zis sa facem o prezentare pentru un bancomat, este o aplicatie utila, de impact", a spus Lup.

Pe langa Anca Davidel si Ioan Lup, din echipa UBB mai fac parte Gereb Istvan, Lorand Ignat, Ovidiu Rosu si Lucian Ziman.

Vlad Ciurca, unul dintre producatorii evenimentului IT a carui prima editie s-a desfasurat la inceputul lunii iunie la Cluj-Napoca, a spus la randul sau ca manifestarea a fost organizata dupa ce s-a constatat o nevoie in piata locala de IT in ceea ce priveste dezvoltarea de produse proprii.

"E nevoie de dezvoltarea produselor software locale, care vor avea un potential de afaceri destul de ridicat. La Techsylvania au participat cateva sute de programatori si specialisti IT din Romania, dar si din strainatate. La concursul de hackathon, echipele au avut posibilitatea sa lucreze la un prototip, un produs intr-o faza incipienta. Aplicatiile premiate, printre care SecureEye, care s-a clasat pe primul loc, au mari sanse de fi puse in practica in viitor, pentru ca au aplicabilitate reala in viata de zi cu zi. Acesta este si scopul nostru", a explicat Ciurca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aplicatie IT, #aplicatie introducere cod PIN , #Stiri Internet