MSI: 783 de localitati din Romania vor fi conectate la Internet pana la sfarsitul anului

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 14:33
1313 citiri
MSI: 783 de localitati din Romania vor fi conectate la Internet pana la sfarsitul anului
Foto: dreamgeek.ro

Reteaua de distributie prin intermediul careia 783 de de localitati din Romania vor fi conectate la Internet pana la sfarsitul anului 2015, va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri, a anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/.

Conectarea la Internet in banda larga /broadband/ a celor 783 de localitati va fi implementata in cadrul proiectului 'Ro-NET: Construirea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale' si in care MSI are calitate de aplicant-beneficiar incepand cu data de 18 decembrie 2014, potrivit Agerpres.

Proiectul este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si are o valoare totala de 377.838.279,59 lei, din care asistenta financiara nerambursabila /FEDR/ este de 252.281.871,95 lei.

Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-NET vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteza.

Proiectul RO-NET va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca 'zone albe', cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca.

Conform sursei citate, proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice. Noua retea de distributie va avea aproximativ 4.843 km.

'Prin extinderea retelei de broadband, promovam cresterea economica in localitatile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, de alfabetizare digitala, de o mai buna penetrare a serviciilor de e-guvernare decat in stransa legatura cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net. Este un proiect de maxima importanta al Ministerului pentru Societatea Informationala si, totodata, o prioritate a Comisiei Europene, care a aprobat acest proiect la finalul anului trecut', a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Cei doi operatori desemnati sa implementeze proiectul in urma licitatiei organizate de MSI, Telekom Communications si Telekom Mobile, vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul in cadrul perioadei eligibile a programului de finantare care se incheie la 31 decembrie 2015.

Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea operarea si mentenanta infrastucturii.

Infrastructura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

La inceputul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeana a aprobat contributia financiara pentru proiectul Ro-Net, in valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localitati identificate ca 'zone albe' vor beneficia de internet broadband.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#internet localitati Romania, #retea internet Romania , #Stiri Internet