Ministerul Comunicatiilor a prezentat la Nisa doua proiecte in domeniul IT&C

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 14:11
1308 citiri
Ministerul Comunicatiilor a prezentat la Nisa doua proiecte in domeniul IT&C

Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informatiei din cadrul MCTI, Zoltn Somodi, a prezentat doua proiecte ale Romaniei in domeniul IT&C, Economia Bazata pe Cunoastere si eLicitatie."In viziunea Romaniei, rolul noilor tehnologii este de a se constitui in suportul pentru aplicarea si simplificarea unor reguli si proceduri administrative in scopul asigurarii unui acces larg si nediscriminatoriu la serviciile publice, dar si de a reduce tarifele pentru aceste servicii si a costurilor de operare si de personal", a declarat Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informatiei, Zoltán Somodi.


Prin primul poiect s-au instalat Retele Electronice ale Comunitatilor Locale in 20% din mediul rural. De acest proiect au beneficiat peste 1.800.000 de locuitori din comune, sate si orase sub 30.000 de locuitori. In total, au fost informatizate 255 de sedii de primarii si de biblioteci publice, amenajate 255 de Puncte de Accces public la informatie si informatizate 502 scoli.


Proiectul a avut si rolul sa pregateasca cetatenii din aceste zone defavorizate in utilizarea calculatorului, deschizand astfel noi oportunitati.De asemenea, potrivit comunicatului Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), acest proiect a contribuit la dezvoltarea si promovarea serviciilor de guvernare si comert electronic. Toate acestea s-au realizat prin intermediul specialistilor pregatiti pentru a administra aceste Puncte de Acces Public la informatiei si prin promovarea unor servicii electronice adaptate specificului local.

Cel de-al doilea proiect prezentat este eLicitatie, recunoscut la nivel international, ce permite achizitia pe cale electronica de catre institutiile publice a bunurilor utilizate in activitatea curenta. Proiectul este administrat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale, aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. De la inaugurarea sistemului in anul 2002, pana in prezent, acesta a produs economii in valoare de peste 200 de milioane euro pentru statul roman. De altfel, Romania se situeaza pe primul loc la nivel european din punct de vedere al procentului de transmitere pe cale electronica a anunturilor spre publicarea in Jurnalul Oficial al UE.


Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zoltán Somodi, a participat miercuri la Nisa, Franta, la cea de-a 8-a editie a Forumului national al utilizarii tehnologiilor informatiei in sectorul public. Anul acesta Romania este prezenta la acest eveniment in calitate de invitat de onoare.