Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

E-mailuri false primite de români masiv la începutul anului 2023. "Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context"

E-mailuri false primite de români masiv la începutul anului 2023. "Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context"

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează în privința unui nou atac informatic masiv făcut de hackeri în România.

Experții români în securitate informatică avertizează în legătură cu atacurile masive declanșate de hackeri în România în această perioadă, prin SMS-uri sau e-mailuri false trimise în numele ANAF.

"Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili sa fim mai puțin vigilenți online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale.

📨 În anii precedenți, am observat tentative de #phishing sau de răspândire de #malware prin link-uri sau atașamente transmise prin mail-uri sau sms-uri nesolicitate. În respectivele mesaje, atacatorii încercau să impersoneze autoritatea fiscală a statului.

😲 Mesajele au o caracteristică psihologică puternică, acestea fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câtva verificări de securitate esențiale.

👨‍💻Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită. Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori.

✅Evitați accesarea de link-uri/atașamente din surse necunoscute sau dubioase! Scanați-le cu o soluție de securitate

✅Verificați MEREU sursa reală a mesajului

✅Evitați furnizarea de date sensibile, mai ales dacă vă sunt cerute explicit online

✅Atenție la corectitudinea textului din mesaj", avertizează DNSC într-un comunicat postat pe Facebook.

...citeste mai departe despre "E-mailuri false primite de români masiv la începutul anului 2023. "Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context"" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 383 ori
Citeste mai multe despreSMS ANAF frauda email anaf teapa anaf