Meg Whitman, fosta sefa a eBay, noul CEO HP

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 12:38
1379 citiri
Meg Whitman, fosta sefa a eBay, noul CEO HP

Meg Whitman, fosta sefa a eBay, a fost numita director general al companiei HP, transmite Mediafax.

Decizia a fost luata insa fara derularea unei proceduri de cautare a unui director general, compania atragand noi critici din partea actionarilor.

Whitman, experta in retail pe internet, insa cu un palmares "mixt", nu ar fi o "alegere evidenta" pentru HP, considera analistii.

Ea a transformat eBay de la o firma cu cateva zeci de angajati in 1998 la unul dintre cele mai mari retaileri online la nivel mondial.

Totusi, ultimii ani de mandat la eBay au fost marcati de franarea cresterii companiei, dar si de criticile tot mai dure adresate conducerii de catre investitori, nemultumiti de o serie de achizitii neinspirate, inclusiv a serviciului de telefonie pe internet Skype.

Leo Apotheker, adus anul trecut din Germania, a fost criticat dur de investitori si este al treilea director general consecutiv concediat de HP.

Numirea lui Whitman ca inlocuitor surprinde atat prin graba cu care a fost facuta, cat si prin faptul ca mai multi candidati interni cu potential au fost trecuti cu vederea.

"Unii ar putea spune de asemenea ca poate Meg Whitman nu este persoana potrivita. Nu are cunostinte de hardware. Insa HP are nevoie de cineva care sa aseze compania pe directia potrivita", comenteaza un analist american.

Analistii speculeaza ca inlaturarea lui Apotheker ar putea deschide calea pentru rasturnarea unor decizii luate in cele 11 luni de mandat, insa HP a dat asigurari investitorilor ca nu vrea sa modifice din nou strategia.

Whitman a declarat ca HP va finaliza evaluarea diviziei de PC-uri pana la sfarsitul anului si va incheia in conditii normale achizitia producatorului britanic de software Autonomy Corp pentru 12 miliarde de dolari.

Actiunile HP au inchis joi la New York in scadere cu 4,8%, dupa ce urcasera miercuri cu 6,6%.

"Am considera ca orice decizie de a nu derula o cautare completa de candidati interni si externi pentru ocuparea permanenta a postului de CEO ar fi nesatisfacatoare si grabita", a aratat analistul Sanford Bernstein Toni Sacconaghi, un critic al conducerii HP.

Presedintele HP, Ray Lane, respinge astfel de comentarii si sustine ca Whitman a fost aleasa dupa o evaluare serioasa, fiind cel mai bun candidat pentru post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#meg whitman, #ebay, #ceo hp, #ceo, #hp , #Stiri Internet