Marile inventii ale secolului 21: de la camera foto pentru telefon pana la Facebook si YouTube

Marti, 10 Martie 2020, ora 12:27
922 citiri
Marile inventii ale secolului 21: de la camera foto pentru telefon pana la Facebook si YouTube
Foto: GaudiLab / Shutterstock

Unele dintre cele mai populare produse si servicii - de la tehnologia Bluetooth la Facebook si iPhone - au fost inventate incepand cu anul 2000.

In 2007, Steve Jobs a dezvaluit produsul Apple care a schimbat vietile oamenilor pentru totdeauna: iPhone-ul. Servicii online, precum YouTube si Facebook, au avut, de asemenea, un impact major in viata oamenilor, astazi fiind folosite de miliarde de utilizatori din intreaga lume. Iata cateva dintre marile inventii de la inceputul anilor 2000:

Camera foto pentru telefon

In 2000, telefoanele cu camera incorporata au devenit, in mod oficial, disponibile pe piata. Desi majoritatea companiilor au dezvoltat versiuni proprii, J-sH04 a fost primul telefon mobil cu o camera incorporata.

Realizat de Sharp Corporation si lansat de J-Phone, acesta a fost disponibil doar in Japonia, potrivit entrepreneur.com.

USB

USB-ul a fost patentat in 1999 de compania israeliana M-system, insa abia in 2000 a fost vandut primul astfel de dispozitiv in Statele Unite ale Americii de catre compania IBM. Denumit DiskOnKey, USB-ul avea doar opt megabytes.

Bluetooth

Lansarea Bluetooth 1.0 a avut loc in 1999, dar marile companii au inceput sa incorporeze aceasta tehnologie in produsele lor abia incepand cu anul 2000. Ericsson T36 a fost printre primele telefoane mobile dotate cu Bluetooth. Acesta a fost lansat in iunie 2000.

Toyota Prius

Toyota a lansat prima masina hibrid, Prius, in 1997, in Japonia, dar autovehiculul a fost disponibil la nivel mondial abia in 2001. Prius a fost una dintre primele masini alimentate atat cu electricitate, cat si cu gaz.

Pretul Toyota Prius de la acea vreme era de peste 18.000 de euro. O astfel de masina, varianta second-hand, poate fi cumparata in prezent incepand de la 3.500 de euro. In cazul unor astfel de achizitii, istoricul masinii este extrem de important.

Potrivit companiei auto, masina care a definit conceptul de hibrid in urma cu peste doua decenii continua sa-l redefineasca si in prezent.

Discul Blu-ray

La doua decenii dupa inventarea CD-ROM-ului si dupa zece ani de la aparitia DVD-ului, a aparut pe piata, in 2002, discul Blu-ray. Acest dispozitiv avea o capacitate mai mare de stocare, astfel ca noile videoclipuri realizate la o calitate superioara puteau fi pastrate pe discul Blu-ray.

Facebook

Considerata una dintre cele mai importante inventii ale ultimelor decenii, reteaua sociala Facebook a fost lansata in 2004 de Mark Zuckerberg. Student la Harvard, ac ...citeste mai departe despre "Marile inventii ale secolului 21: de la camera foto pentru telefon pana la Facebook si YouTube" pe Ziare.com

Patru școli din Canada dau în judecată platformele TikTok, Instagram și Facebook
Patru școli din Canada dau în judecată platformele TikTok, Instagram și Facebook
Patru consilii școlare din Canada, trei din Toronto și unul din Ottawa, au inițiat o acțiune legală împotriva companiilor din spatele rețelelor de socializare, acuzându-le că și-au...
#inventii noi tehnologii, #Facebook, #YouTube , #Stiri Internet