Marea revenire a casetei

Duminica, 12 Martie 2017, ora 05:42
1438 citiri
Marea revenire a casetei
Foto: Guardians of the Galaxy

In era Spotify, ascultatori din intreaga lume redescopera farmecul umilei casete audio, la cateva decenii dupa ce aparitia CD-urilor si a MP3-urilor au scos-o din peisajul muzical.

Nostalgicii au uitat de neplacerile intampinate cu micuta cutie de plastic cu banda magnetica, cu prostul sau obicei de a se incurca in casetofon, si cumpara din nou casete. Atrasi de inedit, cumpara chiar si cei nascuti dupa anii '80-'90, familiarizati mai degraba cu serviciile de streaming de muzica decat cu metoda de derulare cu creionul.

In circumstante asemanatoare am asistat in ultimii ani la resurectia stiloului, a discului de vinil si, cel mai recent, a vechiului telefon Nokia.

Citeste mai mult:

In plina era digitala, piata stilourilor prosperaLegendarul Nokia 3310 s-a relansat: Pe cine impresioneaza si pe cine lasa rece

In SUA, vanzarile de casete audio au crescut cu 74% in 2016, un procent mult mai mare decat cel inregistrat de alte mijloace de redare a muzicii, potrivit datelor Nielsen Music, citate de Forbes.

Este drept, vorbim de o baza de pornire mica (pana acum cativa ani, casetele erau pe cale de disparitie).

Astfel, numarul total de casete vandute in SUA anul trecut a fost de 129.000, comparativ cu putin peste 13 milioane de bucati in cazul discului de vinil, care traieste propriul reviriment. Reprezinta doar o fractiune din vanzarile totale de albume, de 200 de milioane (numar care include muzica pe CD-uri, pe discuri de vinil, in format digital si pe casete).

Caseta audio a fost introdusa in 1963 de Philips.

Primul casetofon din lume, prezentat de Philips in 1963/captura YouTube/WorldArmLamp

Nu este un fenomen specific american. Aproximativ 7.000 de casete audio au fost vandute in Canada in 2016, in crestere cu 80% fata de anul anterior, conform Nielsen Music Canada. Volumul este mai degraba modest, dar reprezinta o sursa de venit de luat in seama pentru artistii mai putin cunoscuti.

De cealalta parte a Oceanului Atlantic, in Marea Britanie, se vorbeste despre repetarea performantei discurilor de vinil care, de la vanzari de putin peste 200.000 de bucati in 2007, au urcat la peste 2 milioane in 2015.

Dictionarul Oxford al limbii engleze a eliminat cuvantul "casetofon" din editia sa concisa din 2011, un gest care pare acum prematur.

Interesul este viu si in Australia. In opinia lui Nate Nott de la Polyester Record din Fitzroy, Melbourne, popularitatea recent regasita a casetei se datoreaza unui grup de clienti mai putin atrasi d ...citeste mai departe despre "Marea revenire a casetei" pe Ziare.com

#casete audio vanzari, #discuri vinil, #streaming muzica , #Stiri Internet