Mai multe PC-uri, mai multe conectari la net

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 13:17
1813 citiri
Mai multe PC-uri, mai multe conectari la net

Mai mult de o treime din totalul gospodariilor din Romania aveau anul trecut un computer acasa (35%), proportie superioara celei din anul 2007, cand se inregistra un procent de 31,4%. In ceea ce priveste conectarea la internet, mai mult de un sfert dintre gospodariile din Romania aveau, in 2008, acces la reteaua de internet acasa. 88,1% dintre acestea se gaseau in mediul urban, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Dintre gospodariile care au un calculator acasa, patru din cinci locuiesc in mediul urban. Fata de anul 2007, anul trecut ponderea gospodariilor care detin un PC acasa a crescut atat in mediul urban, de la 46% la 49,4%, cat si in mediul rural, de la 11,9% la 16,1%.

Potrivit INS, din analiza in profil teritorial a dotarii cu computere a gospodariilor nu rezulta diferente prea mari intre regiuni, ponderea acestora situandu-se intre 28-37% din totalul fiecarei zone.

Un interes ridicat in detinerea unui computer s-a observat in gospodariile conduse de patroni, unde aproape patru din cinci dintre ele detin un PC, iar dintre gospodariile conduse de salariati, aproape trei din cinci detin un computer (59%).

Existenta membrilor tineri in cadrul unei familii mareste interesul in achizitionarea unul calculator, lucru demonstrat prin faptul ca mai mult de jumatate din gospodariile cu trei si, respectiv, patru persoane sunt dotate cu computere, fata de 20,8% dintre gospodariile cu doua persoane si 13,3% dintre gospodariile cu o persoana.

In ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor de invatare si de largire a nivelului de instruire cu ajutorul calculatorului, in cadrul gospodariilor conduse de persoane cu nivel de instruire superior, postliceal sau liceal, majoritatea detin PC-uri, in timp ce ponderea este modesta in cadrul gospodariile conduse de persoane cu un nivel de instruire profesional, gimnazial sau primar.

Comparativ cu anul 2007, anul trecut ponderea gospodariilor cu acces la internet a crescut, pe total, de la 20,5% la 27,3%, iar in mediul rural aceasta aproape s-a triplat, de la 3% la 8%.

Potrivit INS, in profil teritorial, in 2008, conectarea la internet a fost mai extinsa printre gospodariile din regiunea Bucuresti-Ilfov (45,7% aveau acces la internet de acasa), fiind urmata la mare distanta de regiunea Vest (28,7%) si regiunea Sud-Est (28,5%). Regiunile Nord-Est si Sud-Muntenia au inregistrat cele mai mici ponderi in ceea ce priveste conectarea la internet de acasa, 21,3% si, respectiv, 21,9%.

Dupa statutul ocupational al capului gospodariei, cele mai mari ponderi ale celor care se conecteaza la internet sunt in randul gospodariilor de patroni (73,5%) si de salariati (47,8%), in timp ce cea mai mica proportie se gaseste la lucratorii pe cont propriu (6%).

In ceea ce priveste marimea unitatii, circa doua din cinci gospodarii cu trei sau patru persoane sunt conectate la internet acasa, pe cand in randul gospodariilor cu o persoana, doar una din zece. Aceeasi situatie se intalneste in cazul gospodariilor care detin un PC, existand o corelatie intre numarul de persoane si interesul crescut pentru conectare la reteaua internet, determinat, intr-o mare masura, de prezenta copiilor.

Din studiul INS mai rezulta ca, pe masura cresterii nivelului de pregatire a capului de gospodarie, creste si interesul pentru exploatarea acestui mijloc de cunoastere. Dintre gospodariile conduse de persoane cu nivel de instruire universitar, trei sferturi sunt conectate la internet, iar intre cele conduse de persoane care au absolvit studiile liceale, circa doua din cinci au aceasta tehnologie informationala. Intre gospodariile ale caror cap de gospodarie are nivel de instruire gimnazial, doar una dintre zece este conectata la internet.

Aproape trei sferturi din gospodarii nu au acces la internet acasa, iar acest lucru se poate explica in anumite circumstante si din lipsa posibilitatii financiare.

Potrivit INS, cei care nu au internet acasa au prezentat ca argument diferite motive, printre cele mai frecvente numarandu-se costul prea scump al echipamentului si costul de acces prea ridicat. Aceasta situatie se intalneste cu precadre in cazul gospodariilor de someri, lucratori pe cont propriu, salariati. Exista si situatii in care s-a declarat ca nu exista nevoia conectarii la internet sau ca nu doresc (gospodariile de pensionari si de lucratori pe cont propriu). O pondere destul de importanta o reprezinta cei care au acces in alta parte (gospodariile de elevi/studenti, patroni si cele de salariati) sau cei care declara ca le lipseste indemanarea (gospodariile de lucratori pe cont propriu, patroni si pensionari).

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#internet, # urban, # statistica, # patroni, # pc , #Stiri Internet