Lumea ca in Minority Report - pot decide masinile daca suntem vinovati?

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 13:20
1436 citiri
Lumea ca in Minority Report - pot decide masinile daca suntem vinovati?
Foto: captura Financial Times

Prinderea infractorilor inainte de a savarsi delictele nu mai este astazi doar un concept de domeniul stiintifico-fantastic.

China, orase din SUA si din Marea Britanie fac eforturi pentru a-l transforma in realitate, cu ajutorul inteligentei artificiale.

Daca in filmul "Raport Special" (Minority Report) din 2002, de prevenirea infractiunilor se ocupau cativa mutanti clarvazatori, autoritatile chineze folosesc in acelasi scop tehnologii precum analiza predictiva si recunoasterea faciala, scrie Futurism.

Una dintre companiile cu care colaboreaza autoritatile chineze este Cloud Walk din Guangzhou, care dezvolta tehnologie de recunoastere faciala. Cloud Walk a dezvoltat un sistem prin care se avalueaza, pe baza datelor, posibilitatea ca o persoana sa comita o infractiune.

De exemplu, cei care viziteaza frecvent magazine de arme sunt etichetati de sistem cu "risc ridicat".

"Daca o persoana cumpara un cutit de bucatarie este in regula, dar daca aceeasi persoana cumpara mai tarziu un sac si un ciocan, devine suspecta", a explicat un reprezentant al companiei.

Software-ul avertizeaza autoritatile cand riscul de a comite o infractiune devine ridicat in cazul unui cetatean.

China este locul ideal pentru folosirea unor astfel de tehnologii, mai spune sursa citata. Guvernul detine o arhiva uriasa de date despre cetateni, colectate inclusiv cu ajutorul celor peste 176 de milioane de camere de supraveghere din aceasta tara.

Fara a intrebuinta un volum la fel de generos de date, politia americana foloseste algoritmi pentru a prinde potentiali infractori.

In sectii de politie din mai multe orase din SUA este utilizat un software, PredPol, pentru a identifica locul si momentul in care ar putea fi savarsit un delict, precum si potentialii infractori si victime, noteaza Washington Post. PredPol este dezvoltat de Departamentul de politie din Los Angeles in colaborare cu cateva universitati locale si foloseste algoritmi care prelucreaza date despre infractiuni deja comise, pentru a crea un fel de harta cu posibile focare.

Aceasta metoda a generat dezbateri cu privire la impactul asupra minoritatilor si a grupurilor defavorizate si la implicatiile asupra libertatilor civile.

Si politia din Durham, Marea Britanie, incearca sa creeze o societate de tip Minority Report. Oamenii legii au testat un sistem de inteligenta artificiala, Harm Assessment Risk Tool (Hart), care este folosit pentru a decide daca un suspect ar trebui sau nu retinut. Suspectii ...citeste mai departe despre "Lumea ca in Minority Report - pot decide masinile daca suntem vinovati?" pe Ziare.com

#inteligenta artificiala pevenire infractiuni, #China inteligenta artificiala, #tehnologie MInority Report , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Samsung revine cu noi funcționalități în actualizarea One UI 6.1.1. Ce oferă gigantul tech
  2. Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
  3. Hoții au furat primul transport de telefoane Realme GT 6. Lansarea dispozitivului, în pericol să fie amânată
  4. Un soft antivirus folosit și de mulți Români va fi interzis în SUA. Administrația Biden suspectează legături cu Rusia
  5. Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
  6. Google Chrome lansează o funcție extrem de utilă, disponibilă pentru utilizatorii de Android
  7. Ce înseamnă Google? Surpriza din spatele numelui celui mai popular motor de căutare
  8. Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
  9. Îmbunătățirea semnificativă pe care Samsung vrea să o aducă la noul Galaxy S25 Ultra
  10. Galaxy Z Fold 6 și Galaxy Z Flip 6, mai scumpe față de versiunile anterioare. La ce prețuri vor ajunge