Internetul, noua sperietoare a societatii?

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 08:55
2471 citiri
Internetul, noua sperietoare a societatii?
Sursa foto: ExtremeTech

Lunga lista a noilor metode de comunicare si a modelor excentrice imbratisate de societate, blamate in avans de distrugerea capacitatilor cognitive ori a simtului moral al generatiilor viitoare este una lunga, iar recent in fruntea listei si-a gasit un loc fruntas si Internetul.

Discutiile depre pericolele reprezentate de folosirea retelelor de socializare ca mijloc de interactiune cu alte persoane nu sunt noi, insa adeptii acestor teorii se intrec in a creiona scenarii care mai de care mai apocaliptice.

Un bun exponent al acestui current il reprezinta neurologul britanic Susan Greenfield, iar teoriile acesteia reprezinta baza unei analize efectuate de publicatia The Economist.

Platon, refractar la scris

Scrisul nu era o noutate in urma cu 2500 de ani, dar raspandirea papirusurilor si a tablitelor ceramice cu texte din ce in ce mai ample l-a facut pana si pe filosoful grec Platon sa afirme ca generatiile viitoare isi vor pierde memoria recurgand la acest mod de inmagazinare a cunostintelor.

Dintre sperietorile mai noi care au zguduit constiintele conservatoare, radioul, muzica rock si televiziunea au generat adevarate valuri de temeri si profetii nefaste. Cu toate acestea, iata-ne, bine mersi, in secolul XXI, in care internetul pare sa fie victima acestei ciclice "vanatori de vrajitoare" declansate de spiritele refractare la nou.

Apostolul apocalipsei

Susan Greenfield foloseste deja stereotipurile prezente in ultimii ani in argumentele psihologilor si sociologilor din toata lume: "atragerea utilizatorului intr-o lume virtuala nesatisfacatoare, atrofierea capacitatilor de comunicare in societate si reducerea treptata a zonelor din creier folosite in mod uzual".

Chiar si asa, teoriile neurologului britanic nu se limiteaza doar la aceste aspecte, in discursul ei imbratisand teme catastrofice. Ultima ei carte "Mind Change" reuneste aceste teme de discutie, ducand concluziile, trase pe baza unor studii incerte, la rang de prognoze sigure.

Mutatii cerebrale

Teoriile Susanei Greenfield pornesc de la premisa adaptabilitatii creierului la stimuli externi, iar in opinia neurologului dinMarea Britanie acest lucru poate duce, in cazul dependentilor de internet la alterarea structurii fizice a creierului. Un semnal de alarma pentru oricine, mai putin pentru cei familiarizati cu psihologia. Pentru ca, in fapt, creierul nostrum sufera mutatii fizice de acest gen pe intreg parcursul vietii, in fiecare zi.

In fapt, creierul cu care te trezesti dimineata nu mai este cel cu care te vei culca in seara aceleiasi zile. Cititul ziarului, o cearta cu partenerul de viata sau urmarirea unei emisiuni la tv creaza noi punti de legatura intre sinapse sau taie altele existente, facand parte din reactiile obisnuite ale acestui organ. Asa ca, nimic nou si nimic periculos nu poate fi depistat in aceste reactii ale creierului.

Temeri familiare, concluzii fanteziste

De-a lungul ultimelor decenii, zecile de opinii privind influenta jocurilor video asupra comportamentului copiilor sau nivelul de inteligenta al celor care folosesc motoarele de cautare pe internet si-a jucat rolul de marote in show-urile tv si dezbaterile publice cu accente panicarde. Susan Greenfield foloseste la randu-i aceleasi vechi incetatenite in mentalul popular, insa duce concluziile cu mult mai departe decat predecesorii sai.

In opinia sa, in ciuda baneficiilor oferite de bazele de date ale internetului, generatiile viitoare nu vor mai putea gandi, fiind dependente de uzul calculatoarelor de buzunar. Alt alt exemplu al gandirii dr. Greenfield il reprezinta temerea vizand viitorul speciei, plecand de la exemplele Coreei de Sud si al Japoniei, unde rata mica a nasterilor este pusa in legatura directa cu dependenta tinerilor de retelele de socializare. Ceea ce in opinia dr. Greenfield duce la certitudinea ca internetul va eradica pana si sexul.

#mituri internet, #temeri efecte internet, #dependenta internet, #scenario apocalitice, #dependenta retele socializare, #sperietoare sociala , #Stiri Internet