INTELIGENTA ARTIFICIALA ia amploare: Vom vorbi cu calculatorul

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 12:00
2964 citiri
INTELIGENTA ARTIFICIALA ia amploare: Vom vorbi cu calculatorul

Scenariul in care ne enervam pe computerul din fata noastra si ne varsam nervii verbal pe aparatul care tocmai s-a blocat in mijlocul unei operatiuni importante, ar putea deveni din ce in ce mai rar, pana aproape de disparitie. Se apropie momentul in care trebuie sa ne abtinem, daca nu vrem sa primim o replica pe acelasi ton, din partea aparatului, spun cercetatorii. 

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh, Cambridge si Sheffield se afla in proces de creare a unui dispozitiv cu activare vocala care poate interactiona cu oamenii intr-un mod "natural si inteligent", scrie Daily Mail.

Inteligenta artificiala va ajuta calculatorul sa recunoasca vocile, iar cercetatorii isi propun ca dispozitivul sa inteleaga, sa vorbeasca si sa se comporte ca un om.

Desi proiectul se afla in dezvoltare de aproximativ cinci ani si a costat pana acum 6,2 milioane de lire sterline, el se afla inca in stadiu incipient, insa cei implicati in dezvoltarea lui sustin ca tehnologia rezultata va aduce multe beneficii omenirii.

Ce performante isi propune proiectul

Inventia va imbunatati computerele cu activare vocala, va dezvolta activitatea online pe motoarele de cautare prin comanda vocala si va crea dispozitive de uz caznic cu activare vocala.

"In acest moment ne concentram pe dezvoltarea tehnologiilor bazate pe recunoasterea vocala si generarea de sunete naturale", declara profesor Steve Renals, de la Universitatea Edinburgh, care adauga ca aceasta descoperire va contribui la imbunatatirea comunicarii orale computerizate si va acapara din ce in ce mai mult atat viata noastra personala, cat si cea profesionala.

Initiatorii proiectului spera ca dispozitivul care reactioneaza la inflexiunile vocii sa fie in curand capabil sa recunoasca vocea proprietarului, sa se adapteze la vocabular, accent si expresii vocale.

O alta performanta ar fi ca aparatul sa "fie atent" la coerenta conversatiei si sa deosebeasca schimbarile din zgomotul de fundal.

"Tehnologia discursului se afla deja pe drumul cel bun, insa scopul nostru este sa atingem performanta unei reactii identice cu cea a omului", sustine Dr Thomas Hain de la Departamentul de Stiinta Computerizata al Universitatii Sheffield.

Cercetatorii lucreaza la bazele tehnologiei care va aduce noi aplicatii, de la tehnica de asistenta medicala, la robotica si de la aplicatiile utile pentru scoli, la cele pentru sali de sedinta.

#inteligenta artificiala, #inventii, #recunoastere vocala, #tehnologie , #Stiri Internet