Guvernul ar putea adopta actul normativ privind trecerea la televiziunea digitala

Marti, 30 Martie 2010, ora 12:37
1153 citiri
Guvernul ar putea adopta actul normativ privind trecerea la televiziunea digitala

Guvernul ar putea adopta, saptamana viitoare, proiectul de act normativ care va reglementa trecerea la televiziunea digitala, daca Ministerul Justitiei il va aviza pana la finele acestei saptamani, a declarat, marti, secretarul de stat din Ministerul Comunicatiilor Marius Fecioru.

"Documentul a fost avizat de mai multe institutii, inclusiv Ministerul Finantelor Publice. La inceputul acestei saptamani, proiectul de act normativ a ajuns la Ministerul Justitiei. Daca obtinem avizul pana vineri, proiectul de act normativ va fi discutat de Executiv in cursul saptamanii viitoare", a spus Fecioru, prezent la un eveniment organizat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), precizeaza Mediafax.

Proiectul de act normativ stabileste conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a licentelor pentru trecerea la televiziunea digitala.

Potrivit documentului, castigatorii primelor doua multiplexe digitale prin care populatia va putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prin selectie comparativa pana la 31 mai, iar atribuirea efectiva se va incheia pana la 1 iulie.

Taxa se ridica la 2,5 milioane de euro pentru fiecare multiplex, licentele urmand a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii.

"Daca viitorii castigatori se obliga sa subventioneze costul dispozitivelor care permit receptionarea in format digital al programelor de televiziune, cuantumul taxei de licenta va fi redus", a spus Fecioru, fara sa dea alte amanunte.

Potrivit reprezentantului Ministerului Comunicatiilor, alte patru multiplexe vor fi acordate prin selectie competitiva pana la finele anului.

"Pentru aceste multiplexe, cuantumul taxei de licenta nu se poate situa sub un milion de euro", a spus Fecioru.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinatie de posturi Standard Definition si High Definition (HD), precum si servicii multimedia.

Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizeaza printr-o rezolutie mai buna.

In pixeli, SD inseamna 640x480, in timp ce HD ajunge la 1.920x1.080 de puncte.

S-a stabilit ca procesul de atribuire a primelor doua multiplexuri sa inceapa pana la 31 decembrie 2009.

Potrivit Strategiei privind trecerea la televiziunea digitala, adoptata de Guvern in octombrie 2009, pana la finele acestui an, primele doua multiplexe vor acoperiri minim 60% din populatie si 50% din teritoriu, iar dupa 18 luni, gradul de acoperire va ajunge la 80% din populatie si 70% din teritoriu.

Pana la 31 decembrie 2011 se va realiza o acoperire de minim 90% din populatie si 80% din teritoriu.

De asemenea, pana la 1 ianuarie 2012 va inceta transmiterea in format analogic a programelor de televiziune terestra in banda de frecvente UHF alocate emisiei digitale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#digitala, #programe, #televiziune, #trecere , #Stiri Internet