Guvernul a adoptat hotararea privind trecerea la televiziunea digitala

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 15:34
1817 citiri
Guvernul a adoptat hotararea privind trecerea la televiziunea digitala

Guvernul a adoptat hotararea care reglementeaza trecerea la televiziunea digitala, ceea ce permite Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) sa initieze procedurile de atribuire a primelor doua licente din domeniu, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul de resort, Gabriel Sandu.

Actul normativ, adoptat miercuri de Guvern, stabileste conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a licentelor pentru trecerea la televiziunea digitala.

Potrivit documentului, castigatorii primelor doua multiplexe digitale prin care populatia va putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prin selectie comparativa pana la 30 iulie, iar urmatoarele patru pana la 31 octombrie.

"Taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane de euro, urmand ca pentru primele doua licente sa fie determinat cuantumul ce va fi achitat in functie de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de viitorii castigatori ai licentelor.

Taxa de licenta nu poate fi mai mica de un milion de euro", a declarat, marti, ministrul Comunicatiilor.

Conform documentului, primele doua licente care vor fi acordate vor acoperi, pana la 30 iunie 2011, 60% din populatia tarii si 50% din teritoriu.

"La finele anului viitor, cele doua licente vor acoperi 80% din populatie si 70% din teritoriu, urmand sa ajunga la 90% din populatie si 80% din teritoriu la 30 iunie 2012", a mentionat Sandu.

Bogdan Iana, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, a estimat, marti, ca desemnarea ofertantilor castigatori pentru primele doua licente se va incheia la cinci luni de la publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ.

"Acest termen nu include si eventualele contestatii. Caietul de sarcini pentru licitatie va fi gata in cel mult de trei saptamani de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial", a precizat Iana.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinatie de posturi Standard Definition si High Definition (HD), precum si servicii multimedia.

Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizeaza printr-o rezolutie mai buna.

In pixeli, SD inseamna 640x480, in timp ce HD ajunge la 1.920x1.080 de puncte. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#televiziune digitala hotarare sd hd licenta , #Stiri Internet