Furnizorii de retele de comunicatii ar putea avea acces pe proprietati private

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 23:33
2175 citiri
Furnizorii de retele de comunicatii ar putea avea acces pe proprietati private

Senatul a aprobat luni o propunere legislativa prin care furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ar putea primi drept de acces pe proprietati publice si private pentru lucrari de infrastructura, proprietarii putand sa refuze accesul doar din motive "temeinic justificate".

Astfel, potrivit propunerii, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice beneficiaza de drept de acces pe proprietati, pe deasupra, in sau sub imobile publice, cat si pe drumuri, poduri, pasaje si alte elemente de infrastructura, trebuind ca exercitiul acestui drept sa nu contravina uzului sau interesului public, cerintelor specifice de urbanism, protectia mediului, a sanatatii publice si a ordinii publice.

Furnizorii vor avea obligatia de a solicita accesul pe proprietatile publice de la titularul dreptului de administrare, urmand ca acesta sa analizeze solicitarea si sa transmita raspunsul in termen de 30 de zile. Acordarea dreptului de acces poate fi refuzata doar in cazuri "obiective si temeinic justificate".

Furnizorii care doresc sa intretina lucrari de infrastructura pe proprietati private vor trebui sa transmita o solicitare de incheiere a unui contract catre proprietari, urmand sa fie indeplinite aceleasi conditii privind exercitarea dreptului de acces ca in cazul proprietatilor publice.

Accesul poate fi refuzat doar din motive "temeinic justificate". Contactat de NewsIn, deputatul PNL Relu Fenechiu, unul dintre initiatori, a explicat ca dreptul de proprietate, consfiintit de Constitutie, nu este incalcat, existand modalitati de a refuza accesul furnizorilor pe proprietati private.

"Daca furnizorul trebuie sa traga un cablu prin curtea proprietarului si acesta refuza deoarece agata cu roata masinii cablul, acolo unde este amplasat, acesta este un motiv intemeiat. Daca spune ca nu ii place la ochi, cum arata, acesta nu mai este motiv intemeiat", a explicat Fenechiu, pentru NewsIn.

Deputatul a adaugat ca aceasa lege a fost convenita cu furnizorii de retele, dupa cinci ani de dezbateri.

Propunerea legislativa mai reglementeaza si modalitatile in care elemente de infrastructura pot fi utilizate partajat, intre proprietari si furnizorii de retele, urmand ca oricare dintre parti sa poata sa se adreseze ANCOM in cazul unui refuz de negociere sau in cazul in care nu se ajunge la un acord in termen de 2 luni.

Potrivit expunerii de motive, legea ar urma sa incurajeze dezvoltarea de retele de comunicatii electronice la nivel national si a investitiilor in infrastructura, precum si concurenta intre furnizori.

Mai mult, initiativa promoveaza un cadru juridic "coerent si stabil" pentru realizarea retelelor de infrastructura de comunicatii, in contextul programului Net City, dezvoltat de primaria Bucuresti. 

#furnizori, #retele, #comunicatii, #acces, #proprietati, #private , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  2. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  3. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  4. Cum vor arăta de acum produsele Apple. Decizia majoră luată de companie
  5. Netflix nu va mai funcționa pe modele vechi de televizoare. Lista de dispozitive ce nu vor mai putea accesa aplicația
  6. Japonia anunță o investigație oficială pe subiectul OZN. Ce incidente au fost raportate în regiune
  7. Samsung anunță oficial unul dintre cele mai ieftine ceasuri inteligente ale companiei: Galaxy Watch FE. La ce preț este oferit
  8. Platforma de socializare X face numărul de like-urile privat: Care este motivul
  9. Topul celor mai descărcate jocuri Android din aprilie 2024
  10. Honor a lansat o nouă serie de smartphone-uri în România. Ce știu să facă telefoanele oferite de producător la prețuri accesibile