Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele ar vrea sa acopere deficitul din vanzarea de licente 5G. Socoteala de acasa nu se potriveste, insa, cu cea din targ

Finantele ar vrea sa acopere deficitul din vanzarea de licente 5G. Socoteala de acasa nu se potriveste, insa, cu cea din targ
In ciuda intentiilor, pe care le-a facut publice zile trecute, Ministerul Finantelor nu va incasa, in 2018, din vanzarea de licente 5G, nici macar un leu pentru acoperirea deficitului bugetar, astfel incat acesta sa se incadreze in limita maxima de 3% din PIB, impusa de UE.

La inceputul acestei saptamani, Ministerul de Finante anunta, potrivit Agerpres, ca are nevoie de 2,3 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului bugetar, in 2018. Parte din aceasta suma - adica circa 1,3 miliarde lei din informatiile si calculele Ziare.com - ar urma sa provina din vanzarea de licente 5G catre operatorii de comunicatii din Romania.

Concret, acest lucru ar insemna ca statul, prin Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), ar trebui sa scoata la licitatie frecventele pe care operatorii de telecomunicatii din tara noastra sa le cumpere si sa le foloseasca pentru a le oferi romanilor servicii de calitate superioara, la standarde 5G.

Acestea sunt, momentan, cele mai inalte standarde din industie. Cine are 5G se bucura, printre altele, de viteze de Internet de 10 ori mai mari decat utilizatorii serviciilor cu strandard 4G si de posibilitatea de a se conecta la o gama mai larga de dispozitive.

Ar fi bine, deci, sa avem cu totii acces la servicii 5G, cat mai repede. Problema este ca Romania, la acest moment, nu e inca pregatita pentru adoptarea acestui nou standard. Potrivit informatiilor pe care presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, Catalin Drula, le-a oferit pentru cititorii Ziare.com, licentele nu se vor putea vinde in acest an, deci nici bani la buget nu se vor putea incasa, din aceasta sursa.

"Aceste sume care ar trebui sa provina din licitatia pentru licente 5G nu vor veni, in niciun caz, mai devreme de sfarsitul anului 2019. Cel mai probabil este, insa, sa se intample in 2020. In consecinta, includerea lor in bugetul pe 2018 nu este altceva decat o fictiune.

Putem spune acum ca, cel mai probabil, licitatia va fi demarata anul viitor, dar nici aceasta nu e o certitudine. Guvernul abia elaboreaza acum intr-un grup larg de lucru, coordonat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, o strategie a Romaniei pentru 5G. Suntem, deci, destul de departe de incasarea banilor pe licente", explica deputatul Catalin Drula.

Fostul ministru al Comunicatiilor din Cabinetul Ciolos, Marius Bostan, apreciaza ca, daca nu isi va face bine calculele, statul ri ...citeste mai departe despre "Finantele ar vrea sa acopere deficitul din vanzarea de licente 5G. Socoteala de acasa nu se potriveste, insa, cu cea din targ" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 796 ori