Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa. Sentința privind datele personale colectate compania mamă Meta

Joi, 07 Iulie 2022, ora 20:13
810 citiri
Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa. Sentința privind datele personale colectate compania mamă Meta
Aplicații social Media FOTO: Unsplash.com

Europenii riscă să rămână fără serviciile de social media Facebook și Instagram care ar putea fi închise în această vară.

Autoritatea de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal din Irlanda a decis pentru a doua oară să interzică trimiterea către Statele Unite a datelor colectate de Facebook și Instagram de la utilizatori din Europa, scrie publicația Politico.

Comisarul pentru protecția datelor din Irlanda (DPC), autoritatea de reglementare principală a Facebook în Uniunea Europeană, a lansat o anchetă în august 2020 și a emis un ordin provizoriu prin care principalul mecanism pe care Facebook îl folosește pentru a transfera datele utilizatorilor din UE către Statele Unite ”nu poate fi utilizat în practică”, conform economica.net.

Facebook a contestat atât ancheta, cât și Proiectul preliminar de decizie (PDD), însă în mai 2021, Înalta Curte din Irlanda a decis să permită autorității de reglementare a datelor să reia investigația.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor a informat joi, 7 iulie, agențiile pentru protecția datelor din Europa că va împiedica Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, să trimită datele utilizatorilor din Europa în SUA.

În Europa, Facebook și Instagram se află sub incidența GDPR, iar un acord Statele Unite – Uniunea Europeană care ar fi permis transferul transatlantic de date personale a fost anulat în justiție în urmă cu doi ani. Legile europene pentru protecţia datelor din UE reglementează păstrarea acestora doar sub jurisdicţia blocului comunitar.

Proiectul de decizie al autorității de reglementare irlandeze pune capăt ultimei căi legale a Meta de a transfera mari cantități de date în SUA, după ani de lupte judiciare acerbe între gigantul tehnologic american și activiștii europeni pentru protecția vieții private.

În 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat un pact privind fluxurile de date între UE și SUA, denumit Privacy Shield, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA. De asemenea, Curtea a îngreunat posibilitatea utilizării unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme americane îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit clauze contractuale standard (SCC). Decizia Irlandei din această săptămână înseamnă că Facebook este obligată să nu se mai bazeze pe SCC.

Meta a avertizat în repetate rânduri că o astfel ...citeste mai departe despre "Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa. Sentința privind datele personale colectate compania mamă Meta" pe Ziare.com

Instagram promite limitarea conținutului "politic" pe rețeaua de socializare. Utilizatorii interesați îl vor putea păstra
Instagram promite limitarea conținutului "politic" pe rețeaua de socializare. Utilizatorii interesați îl vor putea păstra
Meta, compania care deține Facebook, Instagram și Threads, a anunțat luna trecută măsuri de reducere a conținutul politic pe unele platforme de socializare, dar schimbarea a devenit reală...
#Facebook, #Instagram, #Europa, #inchidere servicii social media , #Stiri Internet