Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cât de relaxat se manifestă extremiștii în România. Expert: ”În perioadă de criză tensiunea este mai mare”

Cât de relaxat se manifestă extremiștii în România. Expert: ”În perioadă de criză tensiunea este mai mare”

Rețelele de socializare sunt indispensabile în viața noastră. Acolo vorbim cu prietenii și familia, comentăm diverse știri, cerem sau oferim sfaturi în diverse domenii. Însă tot acestea sunt și locuri unde unii oameni decid să jignească, să acuze, să amenințe.

Sunt cazuri în care se ajunge la crimă, sinucidere sau chiar viol. Atunci ar trebui să intervină instituțiile de aplicare a legii.

Facebook este în continuare cea mai populară platformă social-media din lume, cu mai mult de 1 miliard de persoane care o utilizează în mod activ. Rețeaua a devenit în ultimii ani un spațiu care găzduiește o diversitate de persoane, care se remarcă, în mod evident, printr-o diversitate de opinii și comportamente.

Natural, reunirea unui număr imens de oameni proveniți din medii diferite în același spațiu conduce, frecvent, spre apariția de conflicte, scrie avocatoo.ro.

Pe lângă dezbaterile firești la diferite postări, își fac loc, mai des decât ne-am dori, injurii, jigniri, afirmații cu tentă rasistă, sexistă, homofobă sau xenofobă. În unele cazuri, se ajunge chiar la amenințări.

Pe de altă parte, există pe Facebook și persoane care, prin comentariile pe care le lasă, instigă la infracțiuni grave: viol, agresiune fizică, tortură, omor.

Și nu scapă de astfel de injurii sau amenințări nici funcționarii statului. Pe pagina președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, sunt multe comentarii injurioase.

”Nu prea stau pe Facebook dar am cerut să sancționeze aceste comentarii, să blocheze conturile. Am primit răspuns că nu se justifică cererea mea”, a explicat Asztalos Csaba într-un interviu pentru Ziare.com.

De ce ne vărsăm frustrările pe internet?

Dar nu numai în cazul funcționarilor publici sau al persoanelor publice sunt persoane care comentează urât sau instigă la ură. Absolut orice persoană care postează pe orice rețea de socializare sau site poate fi atacată în acest mod.

De ce există acest val de discursuri rasiste și extremiste pe internet?

”Cauze sunt multe”, a spus Asztalos Csaba.

”În primul rând traversăm perioade de crize multiple suprapuse. În perioadă de criză tensiunea este mai mare. Atunci evident că apar și aceste discursuri de incitare la ură și discriminare. Este vorba despre zona online, iar acesta este un domeniu distinct.

Se cercetează de ce se exprimă oam ...citeste mai departe despre "Cât de relaxat se manifestă extremiștii în România. Expert: ”În perioadă de criză tensiunea este mai mare”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 410 ori