Dupa episodul Snowden, "KGB-istii" cumpara masini de scris, de frica spionajului

Joi, 11 Iulie 2013, ora 09:45
1989 citiri
Dupa episodul Snowden, "KGB-istii" cumpara masini de scris, de frica spionajului

Dupa 'scurgerile' facilitate de fostul colaborator al serviciilor secrete americane Edward Snowden, care a demascat un program secret al guvernului SUA de supraveghere electronica, Serviciul Federal de Protectie (FSO) al Rusiei a decis sa achizitioneze 20 de masini de scris pentru dactilografierea documentelor confidentiale, scrie in editia sa de joi cotidianul rus Izvestia.

Astfel, FSO, care asigura, intre altele, protectia presedintelui rus Vladimir Putin, a facut o comanda de masini de scris, in valoare de circa 486.500 de ruble, postand-o pe portalul oficial pentru servicii publice.

Intr-o serie de cazuri, dupa cum a declarat un responsabil FSO, sub protectia anonimatului, pentru Izvestia, nu este deloc lipsit de riscuri de a imprima documente pe dispozitive electronice.

In urma scandalurilor generate de difuzarea de documente clasificate de catre site-ul WikiLeaks, de dezvaluirile facute de Edward Snowden sau de informatiile privind 'ascultarea' lui Dmitri Medvedev pe vremea cand era presedinte la summitul G20 la Londra, serviciile secrete ruse sunt hotarate sa extinda practica utilizarii masinilor de scris in activitatea lor, a mai spus interlocutorul Izvestia.

Serviciile secrete apreciaza "moda veche"

Serviciul de presa al FSO a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la scopul achizitiei mentionate. Potrivit unor experti in domeniul securitatii, masinile de scris sunt inca frecvent utilizate de multe servicii secrete, avand in vedere ca scrierea documentelor clasificate in format electronic nu beneficiaza intotdeauna de conditii de siguranta.

Astfel, practica documentelor dactilografiate la masina de scris se intalneste in prezent in cadrul activitatii ministerelor Apararii, pentru Situatii de Urgenta in cadrul serviciilor secrete din Rusia, noteaza in acest context publicatia amintita. Bunaoara, rapoartele secrete catre ministrul apararii sau Comandantul suprem al tarii, presedintele Federatiei Ruse sunt intotdeauna dactilografiate si nu scrise la calculator.

Snowden este inca blocat in aeroportul din Moscova

Fostul asistent tehnic al CIA este blocat de doua saptamani in zona de tranzit a aeroportului moscovit Seremetievo si trei tari latinoamericane - Venezuela, Nicaragua si Bolivia - s-au declarat dispuse sa-l primeasca, dintre cele 20 carora le ceruse azil.

Numeroase incertitudini planeaza insa asupra modului in care fugarul, urmarit pentru spionaj de Washington si care nu a mai fost vazut de la plecarea sa din Hong Kong in 23 iunie, ar putea ajunge intr-o tara primitoare.

Dezvaluirile sale, printre care figureaza faptul ca NSA ii spiona pe aliatii europeni ai SUA, au fost primite cu indignare de sefii statelor occidentale si ameninta discutiile care au inceput luni pentru o zona de liber-schimb intre Europa si SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#servicii secrete masini scris, #masini de scris KGB Rusia , #Stiri Internet