Din 2 mai, va fi disponibil un numar unic la care pot fi raportate incidentele de securitate cibernetica

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 21:31
834 citiri
Din 2 mai, va fi disponibil un numar unic la care pot fi raportate incidentele de securitate cibernetica
Foto: Arhiva Pixabay

Romania va avea un numar de telefon unic, 1911, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetica de catre persoanele fizice, juridice si institutiile publice si prin care va fi oferita asistenta si consiliere, in conditiile in care, in Romania, educatia digitala in domeniul securitatii informatiilor continua sa fie deficitara, a anuntat, miercuri, ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu, dupa sedinta de Guvern.

Ministrul a spus ca incurajeaza chiar si in prezent testarea acestui sistem.

"Dupa cum am mentionat, din 2 mai vom lansa prin Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, CERT-RO, un numar unic, 1911, apelabil din toate retelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetica de catre persoanele fizice, juridice si institutiile publice, oferindu-se prin call-center o asistenta primara si consiliere pentru diagnosticare si remediere. Va incurajez de altfel sa testati chiar in acest moment acest serviciu, care este in verificari", a anuntat ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicatiilor a precizat, de asemenea, ca atacurile cibernetice prejudiciaza anual economia globala cu 400 miliarde de euro. In plus, impactul economic al criminalitatii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013 pana in prezent si este considerata o provocare pentru securitatea interna a Uniunii Europene (UE) . Totodata, in Europa, peste 50% din cetateni se considera neinformati privind amenintarile cibernetice.

Petrescu a atras atentia ca educatia digitala, in domeniul securitatii cibernetice, este inca deficitara.

"In Romania, educatia digitala in domeniul securitatii informatiilor continua sa fie deficitara. Majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,6%, se refera la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situatie influentata si de nivelul scazut al abilitatilor digitale individuale", a spus ministrul. El mai precizat ca, in anul 2018, Romania a fost atat generatoare de incidente de securitate cibernetica, cat si o tinta. ...citeste mai departe despre "Din 2 mai, va fi disponibil un numar unic la care pot fi raportate incidentele de securitate cibernetica" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#numar unic atac cibernetic, #numar unic incident securitate , #Stiri Internet