Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De la 1 ianuarie, romanii pot folosi mai multe date in roaming in UE si SEE, fara taxe suplimentare

De la 1 ianuarie, romanii pot folosi mai multe date in roaming in UE si SEE, fara taxe suplimentare
Suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior in cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii in roaming in UE/SEE vor scadea de la 1 ianuarie 2019, in timp ce volumul de consum rezonabil va creste cu 25% fata de cel aplicat in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii, remis joi.

Astfel, suprataxa pentru date scade cu 25% de la 1 ianuarie, de la 6 la 4,5 Euro/GB, iar suprataxa pentru apelurile primite se reduce, din 3 ianuarie, cu aproximativ 7%, de la 0,91 la 0,85 Eurocenti/minut.

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, ca urmare a scaderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va creste volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara aplicarea unor taxe suplimentare", explica institutia.

Tot incepand cu data de 3 ianuarie 2019, nivelul maxim al suprataxei pe care RCS&RDS S.A. este autorizata sa o perceapa propriilor clienti pentru apelurile primite in roaming in SEE, in conditiile prevazute in Decizia presedintelui ANCOM nr. 571/2018, scade de la 0,91 la 0,85 Eurocenti/minut.

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza, in principiu, la fel ca in Romania. Totusi, in cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri suplimentare intr-o perioada de facturare (volum de consum rezonabil) . Incepand cu 1 ianuarie 2019 volumul de consum rezonabil va creste cu 25% fata de cel aplicat in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.

"Dupa depasirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot sa aplice o suprataxa, chiar si in cazul in care traficul inclus nu a fost complet epuizat. In prezent, suprataxa este de maxim 6 Euro/GB (0,6 Eurocenti/MB), dar incepand cu 1 ianuarie 2019 aceasta va scadea la maxim 4,5 Euro/GB (0,45 Eurocenti/MB), fara TVA", precizeaza ANCOM.

Pentru a usura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma in roaming in UE/SEE fara suprataxa, ANCOM a dezvoltat o aplicatie de tip widget. Aplicatia, care in prezent utilizeaza tariful de 6 Euro/GB valabil pana la sfarsitul anului, va fi actualizata cu tariful de 4,5 Euro/GB incepand cu data de 1 ianuarie 2019. Aplicatia ofera rezultate relevante pentru toti utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu exceptia celor ai RCS&RDS S ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie, romanii pot folosi mai multe date in roaming in UE si SEE, fara taxe suplimentare" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1302 ori