Davos: Inventatorul Web-ului lanseaza un avertisment guvernelor tentate sa controleze reteaua

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 10:23
1406 citiri
Davos: Inventatorul Web-ului lanseaza un avertisment guvernelor tentate sa controleze reteaua

Inventatorul Web-ului, Tim Berners-Lee, a pus in garda vineri, la Davos, impotriva tentatiei guvernelor de a controla aceasta retea, sprijinit in parte de mediul de afaceri, ingrijorat de 'compromisul' ce trebuie facut in materie de libertate si siguranta pentru internauti, relateaza sambata France Presse.

'Visul este acela al unei retele de internet deschise', a explicat Berners-Lee, mentionand explozia retelelor de socializare.

Din pacate, guvernele nu inteleg situatia asa, a regretat el, evocand recenta sinucidere a lui Aaron Swartz, un militant de pe internet de 26 de ani, urmarit de justitia americana pentru ca ar fi copiat si postat on-line milioane de pagini de date stiintifice private, dar pe care el le-a considerat de interes public.

Guvernele trebuie sa accepte sa faca publice mai multe date, pentru a permite unui numar cat mai mare de informatii sa amelioreze vietile noastre, a sustinut informaticianul. 'Guvernele pot gasi 101 de motive bune pentru a nu face acest lucru, dar, in realitate, este vorba mai ales de control', a subliniat el.

Problema a fost discutata pe larg in aceasta saptamana, la Davos, atat de catre experti, cat si de catre protagonistii economici care opereaza in reteaua ce nu exista cu ceva mai mult de 20 de ani in urma.

Sefa grupului american Yahoo, Marissa Mayer, le-a explicat participantilor la cel de-al 43-lea Forum Economic Mondial ca gigantii internetului cauta in mod constant un compromis intre respectarea vietii private si oferta crescanda de servicii personalizate.

'Cred ca respectarea vietii private va fi intotdeauna lucrul de care utilizatorii vor tine seama. Dar cred, de asemenea, ca aceasta respectare este un compromis', a explicat ea. Aceasta ''pentru ca atunci cand dati informatii care va privesc, primiti in schimb servicii', a adaugat Mayer, care a preluat in iulie conducerea Yahoo, dupa 13 ani petrecuti la conducerea Google.

Comisarul european pentru agenda digitala, Neelie Kroes, a lansat un apel comunitatii afacerilor si politicienilor de a incuraja formarea tinerilor europeni in dezvoltarea internetului. ''Decalajul digital se adanceste, in acelasi ritm cu numarul de someri', a avertizat Kroes.

Berners-Lee a lansat prima pagina de internet in ziua de Craciun a anului 1990.

#internet, #inventatorul internetului, #Tim Berners Lee, #Davos 2013 , #Stiri Internet