Criminalii din nori

Luni, 09 Mai 2011, ora 14:40
1481 citiri
Criminalii din nori

Reteaua care lega peste 100 de milioane de detinatori ai consolei Sony Playstation 3 a fost atacata si "golita" de informatiile personale ale utilizatorilor. 

Cazul a readus in discutie securitatea informatiilor stocate in "cloud", in conditiile in care 2 din 3 companii planuiesc sa isi mute datele online.

"Pe masura ce invatam potentialul cloud computing-ului, aflam si de vunlerabilitatile sale", a declarat ministrul australian Brendan O'Connor de Afaceri Internet, citat de BBC.

Acesta crede ca infractorii se ascunde deja in nor.

"Unii furnizori de servicii in cloud computing, cu bazele in tari care duc lipsa de legi pentru reglementarea mediului virtual, pot oferi servicii de stocare si gazduire absolut confidentiale".

In acest caz, informatiile cu caracter infractional sunt ferite de privirea vigilenta a autoritatilor.

Pentru a intelege mai bine, se poate trasa o paralela cu situatia bancilor elvetiene, care ofereau clientilor discretie maxima si autoritatilor lipsa totala de transparenta.

Cum se fura un secret

Pentru a securiza o informatie, aceasta este de obicei criptata la un nivel atat de avansat incat, pana nu cu mult timp in urma, aveai nevoie de un supercomputer pentru a o decripta.

Acum, insusi internetul vine cu solutii ieftine care sa-i ajute pe ciber-infractori sa decripteze informatiile furate.

"Norul informational ofera puterea de procesare necesara pentru a decripta aceste informatii. Ironia este ca procesarea este cumparata cu carduri de credite furate si decriptate folosind puterea norului", spune directorul diviziei de securitate al PriceWaterhouseCooper.

Dar mai periculos decat atat este faptul ca hackerii sunt greu de urmarit, folosindu-se de date false la inregistrare.

"Oamenii au prostul obicei de a refolosi aceeasi parola pentru mai multe servicii", spune seful securitatii de la Trend Micro, Rik Ferguson.

Mai mult decat atat, contul de e-mail este cheia toate celelalte conturi. "Odata ce ai pus mana pe contul de e-mail al unui user, poti sa resetezi toate celelalte parole", spune Ferguson.

Daca pe de alta parte, atat userul cat si compania care ofera servicii de cloud computing au grija de conturile lor, bresele serioase de securitate nu vor fi supuse atacurilor hackerilor.

Daca encriptarea parolei este destul de puternica - 128 de biti - este nevoie de puterea de procesare a sute de mii de computere legate impreuna, care sa calculeze posibilitati de parole, timp de cativa ani buni, potrivit BBC.

#cloud computing, #nor informational, #ciber infractor, #hacker, #play station 3 , #Stiri Internet