Consumul TI al populatiei se va mentine inca 2-3 trimestre la nivelul scazut din 2009

Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:43
1184 citiri
Consumul TI al populatiei se va mentine inca 2-3 trimestre la nivelul scazut din 2009

Consumul TI (tehnologia informatiei) al populatiei se va mentine inca 2-3 trimestre la nivelul scazut din 2009, iar in zona intreprinderilor reluarea imediata a investitiilor TI este putin probabila, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC), informeaza NewsIn.

Astfel, consumul intern de servicii TI va reveni treptat, dar un reviriment mai vizibil va surveni abia in jumatatea a doua anului.

"Desi 2010 este considerat anul iesirii din recesiune, majoritatea factorilor care ar trebui sa determine relansarea economiei (consumul intern, creditarea, investitiile din sectorul public, diminuarea somajului, etc) sunt pusi sub semnul intrebarii, iar reluarea cresterii pare a se amana spre jumatatea a doua a anului. In acest context este posibil ca sectoarele TI&C sa aiba in 2010 o evolutie pozitiva determinata mai mult de efectele redresarii economiilor dezvoltate decat de fundamentele economiei romanesti", potrivit analistilor de la ITC.

In ceea ce priveste contractele externe si activitatea centrelor R&D (cercetare/dezvoltare - n.r.) si de servicii ale multinationalelor, acestea vor cunoaste un avans mai pronuntat, astfel incat, pe intreg anul 2010, sectorul software si servicii poate sa inregistreze o crestere cu peste 5%, apropiindu-se de nivelul din 2007.

Potrivit studiului ITC, in telecomunicatii situatia se va stabiliza probabil la valori egale sau usor mai coborate decat cele din 2009, regresul segmentului voce fiind compensat de mariri la serviciile Internet si de date, iar in semestrul doi sunt posibile cresteri cu cateva puncte procentuale.

In hardware si electronica demararea unor investitii straine, printre care cele amanate in 2009 si un flux pozitiv de comenzi la unitatile de productie existente pot conduce la un avans cu 5% - 10%.

"2010 va fi deci un an de crestere pentru sectoarele TI&C, dar cu rate foarte modeste, iar in cazul serviciilor nu se reveni nici macar la nivelul din 2007.

Companiile TI&C trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca extinderea spectaculoasa si cresterile anuale cu zeci de procente dinaintea crizei nu mai sunt posibile in anii imediat urmatori", se arata in studiu.

Potrivit Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC), veniturile totale ale industriei locale IT&C au scazut anul trecut cu 12%, la 8,2 miliarde euro (nivel comparabil cu 2007), fata de anul anterior, cand acestea au fost de 9,3 miliarde euro.

#consum, # ti, # servicii, # venituri, # telecomunicatii , #Stiri Internet