Consiliere juridica online pentru victimele si martorii actelor de discriminare

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 12:56
1429 citiri
Consiliere juridica online pentru victimele si martorii actelor de discriminare
www.ceasulcuc.ro

Victimele si martorii actelor de discriminare pot fi consiliati juridic gratuit pe o platforma online, unde vor fi disponibile si module interactive pentru crearea petitiilor sau plangerilor adresate Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sau instantelor.

Prima platforma utilitara in domeniul antidiscriminarii si drepturilor omului din Romania, www.antidiscriminare.ro, va permite consilierea juridica anti-discriminare online si gratuit, dar si formularea plangerilor adresate CNCD, Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sau instantelor de judecata, potrivit Mediafax.

Website-ul a fost lansat de Coalitia anti-discriminare, din care fac parte Asociatia Accept, ActiveWatch, APADOR-CH, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice si Centrul Filia.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat miercuri, la lansarea platformei web, ca Romania are o subraportare a cazurilor de discriminare, iar asistenta acordata victimelor dicriminarii este extrem de importanta.

El a precizat ca, anual, CNCD primeste aproximativ 900 de petitii si in circa jumatate dintre aceste cazuri se confirma fapte de discriminare. De asemenea, instantele solicita anual 4.000 - 5.000 de puncte de vedere de la institutie, insa multe dintre aceste cazuri nu sunt de competenta CNCD.

Asztalos a aratat ca asistenta juridica acordata de platforma online este extrem de importanta, subliniind ca ar fi necesara elaborarea unui cod care sa inglobeze toata legislatia din domeniu, astfel putand fi eliminate multe bariere de care se lovesc cei care au competente sa solutioneze o problema de acest fel. El a mai spus ca plangerile sau petitiile trebuie sa indeplineasca anumite standarde pentru a nu fi respinse de catre instanta sau de catre orice alta institutie cu atributii in domeniu.

Discriminarea, subiect de examen

Presedintele CNCD considera ca, pentru schimbarea mentalitatii, in programa concursurilor pentru ocuparea posturilor de functionari publici, in educatie, sau pentru avansarea in grad, trebuie sa fie introduse si subiecte care tin de discrminare.

Presedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a vorbit despre inapoierea Romaniei din punctul de vedere al acceptarii diferentelor dintre oameni. De exemplu, o cercetare demonstreaza ca intoleranta fata de gay in Romania este de doua ori mai mare fata de media Uniunii Europene.

"Este vorba de o populatie care are nevoie sa isi schimbe profund mentalitatea", a spus Mircea Toma.

Website-ul antidiscriminare.ro are module informative cu privire la legislatia romaneasca in domeniu, institutiile care implementeaza respectiva legislatie, stiri, evenimente si actiuni pentru respectarea drepturilor omului din Romania si din lume.

In plus, website-ul antidiscriminare.ro va dispune de modulele interactive de creare a petitiilor pentru respectarea drepturilor omului si de consiliere juridica antidiscriminare. Acestea vor asigura victimelor discriminarii sau persoanelor care vor sa le vina in ajutor suportul necesar pentru raportarea situatiilor de discriminare cu care se confrunta.

#victime discriminare, #martori acte discriminare , #Stiri Internet