Conexiunile de acces la internet au crescut cu 37%

Luni, 03 Decembrie 2007, ora 13:26
1150 citiri
Conexiunile de acces la internet au crescut cu 37%

Conexiunile de acces la internet au crescut cu 37% la finele primului semestru, pana la 4,52 milioane, comparativ cu decembrie anul precedent cand s-au raportat 3,29 milioane, conform unui raport al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii.

In primele sase luni ale anului, cele mai importante evolutii au fost afisate de conexiunile Wi-Fi, al caror numar s-a dublat, precum si de conexiunile xDSL care a crescut cu 78%, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) privind piata de comunicatii electronice din Romania.

De asemenea, in valoare absoluta, cea mai mare crestere a cunoscut-o numarul conexiunilor de acces mobil la internet, (43%, pana la 2,68 milioane), crestere care se datoreaza evolutiei numarului de conexiuni furnizate prin intermediul tehnologiei GPRS in cadrul abonamentelor la servicii de telefonie mobila, in cazul abonatilor care pana la sfarsitul lui iunie aveau optiunea activata pentru serviciul de acces la internet, precum si datorita numarului de conexiuni care permit accesul mobil la internet, reiese din documentul ANRCTI.

Retelele de cartier reprezinta o alternativa din ce in ce mai utilizata pentru a accesa internetul si utilizand in principal suportul de cablu UTP/FTP, au determinat o crestere in primul semestru al anului cu 33% a conexiunilor prin cablu UTP/FTP.

Numarul conexiunilor de acces la internet in puncte mobile reprezinta aproape 60% din totalul conexiunilor si include si conexiunile care permit accesul gratuit la internet, prin intermediul tehnologiilor GPRS/CDMA puse la dispozitie de furnizorii de servicii de telefonie mobila in cadrul abonamentelor la servicii de voce. Conexiunile aferente accesului la internet la puncte mobile sunt urmate de conexiunile prin cablu, cu 18,5% din total si prin cablu coaxial cu, 9,1% din totalul numarului de conexiuni.

Raportul ANRCTI prezinta principalii indicatori si evolutiile inregistrate pe segmentele de telefonie fixa si mobila, acces la internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii inchiriate si transmisiuni de date din Romania pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie a anului 2007. Raportul de date statistice este realizat pe baza datelor raportate de aproape 2.000 de furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice care au fost operationali in prima jumatate a anului 2007.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.