Compromis pentru roaming mai ieftin

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 10:00
1537 citiri
Compromis pentru roaming mai ieftin

Calatorii europeni vor plati mai putin pentru SMS-uri si apelurile catre retele de telefonie mobila straine incepand din 1 iulie, potrivit unui compromis obtinut intre Parlamentul European si presedintia ceha a Uniunii Europene, relateaza AFP.

Negociatorii au convenit sa devanseze cu doua luni intrarea in vigoarea a plafonului maxim de 43 de eurocenti pe minut pentru orice apel efectuat de pe un telefon mobil din strainatate si sa il scada la 39 de eurocenti in iulie 2010 si apoi 35, in iulie 2011. in prezent, tarifele ajung la 46 de eurocenti.

Preturile apelurilor primite din strainatate pe mobil vor fi de maxim 19 eurocenti, pentru ca in iulie 2009 pragul maxim sa fie redus la 15, iar in iulie 2011 la 11 eurocenti.

Parlamentul si tarile UE erau chemate sa revizuiasca reglementarea din 2007 in  domeniul roamingului, care expira la sfarsitul lunii iunie 2010.

De asemenea, incepand din aceasta vara, operatorii de telefonie vor factura convorbirile la secunda. Ei au totusi posibilitatea sa factureze o suma forfetara pentru primele 30 de secunde de convorbire. Pana in prezent, clientii plateau un minut intreg, chiar daca apelul lor dura doar cateva secunde.

Negociatorii au decis, pe de alta parte, sa fixeze la 11 eurocenti tariful maxim al SMS-urilor trimise in strainatate, fata de 29 de eurocenti media actuala in UE, ce reprezenta aproape de 10 ori mai mult decat tariful pentru un SMS in tara. in unele tari, in prezent tariful pentru SMS-urile trimise in strainatate atinge si 80 de eurocenti.

Negociatoarea Parlamentului Europeana, liberala romanca Adina-Ioana Valean, s-a declarat multumita de acest compromis, spunand ca are speranta ca acesta sa fie aprobat de ministrii celor 27 de state membre si plenul PE pana in luna aprilie, iar "consumatorii europeni sa poata beneficia de aceste masuri inca din aceasta vara".

In plus, pentru a evita facturi prea mari pentru cei care navigheaza pe internet in strainatate pe o retea mobila, va fi stabilit un plafon de 1 euro pe megaoctet descarcat pentru vanzarea en gros incepand de vara viitoare. Acest tarif va fi redus la 80 de eurocenti dupa un an si la 50 de eurocenti in iulie 2011.

Pe de alta parte, operatorii vor fi obligati ca incepand din iulie 2010 sa intrerupa automat accesul clientilor lor la internet, in cazul in care transferurile lor de date depasesc 50 de euro pe luna, cu exceptia cazului in care au solicitat un prag superior. Clientii vor fi avertizati cand au atins 80% din acest prag si intrebati daca doresc o suplimentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apeluri, #roaming, #strainatate, #tarife , #Stiri Internet