Plasma, LCD sau LED? Aceasta e dilema celui care vrea sa-si cumpere un televizor. Si cum diferentele de pret intre ele nu sunt mari, in decizia de cumparare ar trebui sa conteze exclusiv avantajele si dezavantajele fiecarui tip de televizor in parte.
Pe piata locala, cele mai populare par a fi in acest moment LCD-urile, asta si ca urmare a preturilor ceva mai scazute, in detrimentul televizoarelor cu plasma.Televizoarele cu display LED se inscriu in familia LCD-urilor pentru ca ambele tipuri folosesc cristale lichide la afisaj. Diferentele apar la modul de iluminare a ecranului, odata cu introducerea ledurilor, inlaturandu-se o parte dintre dezavantajele clasice ale LCD-urilor.
In cazul tehnologiei cu cristale lichide, prin iluminarea pe baza de neon se ofera un contrast mai mic. De asemenea, prin aceasta metoda, negrul poate aparea mai putin intens, iar zonele intunecate ale ecranului pot sta mai prost la capitolul contrast si detalii.
Plasmele au avantajul de a fi cele mai mari ecrane oferite pe piata. Dezavantajul lor este ca nu pot oferi rezolutii ridicate la dimensiuni mici.
Pe piata romaneasca, preturile LCD-urilor pornesc de la aproximativ 600 lei (pentru un televizor cu diagonala mica de la firme mai putin renumite ) si de la 1.000 lei pentru unul de la o companie cunoscuta. Pentru un televizor LED, trebuie sa platim un pret care incepe de la 5.500 lei. Cele mai ieftine televizoare cu plasma costa aproximativ 1.700 lei, dar performantele pentru acesti bani sunt modeste.