Beneficiile uriase pe care inteligenta artificiala promite sa le aduca omenirii

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 07:28
1447 citiri
Beneficiile uriase pe care inteligenta artificiala promite sa le aduca omenirii
Foto: DeepMind

Cand vine vorba despre inteligenta artificiala, si acest lucru se intampla des in ultima vreme, discutiile vizeaza de obicei riscurile pe care aceasta tehnologie le prezinta in ceea ce priveste viata privata si locurile de munca.

Nu sunt insa deloc de ignorat beneficiile pe care cele mai noi tehnologii promit sa le aduca omenirii.

BBC prezinta, in sectiunea Future Now, in cadrul unei serii numite Grand Ideas, cateva proiecte care folosesc deja sistemele avansate de inteligenta artificiala in incercarea de a solutiona unele dintre cele mai serioase probleme ale planetei. Iata o parte dintre ele:

Combaterea bolilor infectioase

Tantarul febrei galbene (Aedes aegypti), care poate transmite virusul Denga, virusul febrei galbene, virusul Zika si virusul Chikungunya, s-a raspandit din Africa in aproape toate regiunile tropicale si subtropicale. Ca idee, aproximativ 390 de milioane de oameni din 128 de tari sunt infectati anual cu virusul Denga.

Rainier Mallol, un inginer IT din Republica Dominicana, un focar al virusului Zika, si Dhesi Raja, un medic din Malaezia, alta tara cu risc ridicat de infectie cu acest virus, au creat un algoritm (Inteligenta Artificiala in Epidemiologie Medicala - Aime) care foloseste inteligenta artificiala pentru a prezice unde este cel mai probabil sa izbucneasca o epidemie.

Sistemul combina datele cazurilor raportate de spitalele locale cu factori variabili precum directia vantului, umiditatea, temperatura, densitatea populatiei si tipurile de locuinte - care influenteaza modul in care se raspandesc tantarii.

Experimentele din Brazilia si Malaezia au aratat pana acum ca algoritmul are o precizie de 88% cu trei luni in avans.

De asemenea, poate identifica epicentrul unei epidemii, astfel incat autoritatile pot interveni din timp cu insecticide si cu alte metode de protejare a localnicilor.

Aime va putea fi folosit in viitor si in cazul epidemiilor de Zika si Chikungunya.

Intr-o lupta similara impotriva tantarilor purtatori de boli s-au angajat si alte companii, printre care si Microsoft, care foloseste drone si tehnologia machine learning.

Descurajarea violentelor cu arme de foc

In SUA, care au cea mai ridicata rata a violentelor care implica folosirea armelor de foc dintre tarile dezvoltate, 15.000 de oameni au murit prin impuscare anul trecut.

In acest context, mai multe orase recurg la tehnologie.

ShotSpotter, un sistem automat care foloseste machine learning pentru a recunoaste sunetul une ...citeste mai departe despre "Beneficiile uriase pe care inteligenta artificiala promite sa le aduca omenirii" pe Ziare.com

#beneficii inteligenta artificiala , #Stiri Internet