Azi se implinesc 25 de ani de la primul SMS. Iata cine l-a trimis si care a fost mesajul

Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 17:04
1744 citiri
Azi se implinesc 25 de ani de la primul SMS. Iata cine l-a trimis si care a fost mesajul
Foto: Arhiva Ziare.com

Scriem si primim zilnic zeci sau chiar mai multe mesaje de tip SMS. Dar primul asemenea mesaj a fost trimis exact cu un sfert de secol in urma. Se intampla in Marea Britanie.

"Merry Christmas" (Craciun fericit). Aceste cuvinte simple in limba engleza sunt acum parte din istoria unui fenomen care a capatat o amploare impresionanta. Acestea au fost folosite pentru primul SMS (short message service - serviciul de mesaje scurte, adica abilitatea de a transmite mesaje text prin intermediul telefonului mobil), trimis exact cu 25 de ani in urma, la 3 decembrie 1992, aminteste Le Parisien.

Un inginer englez a trimis acest mesaj celebru

"Am fost parte din echipa de dezvoltare a unui serviciu de mesagerie pentru operatorul Vodafone", a spus inginerul englez Neil Papworth, care avea 22 de ani la acea vreme, pe site-ul sau personal.

"Cum telefoanele mobile de atunci nu aveau tastatura, am trimis acest prim mesaj de testare de pe computerul meu pe ecranul telefonului lui Richard Jarvis (unul dintre directorii companiei britanice Vodafone) cand participa la petrecerea de Craciun a companiei sale", a continuat el. Tanarul programator anunta, cu aceasta urare simpla, o revolutie.

In 1994, producatorul Nokia a lansat modelul 2010, primul mobil pe care se puteau scrie mesaje, dar va dura mai multi ani inainte ca SMS-ul sa ajunga in Franta, de exemplu, pentru ca foarte putini oameni au crezut in succesul lui, scrie Le Parisien, care dedica un articol aniversarii SMS-ului si extinderii utilizarii acestei facilitati.

"Un studiu pe care l-am comandat la sfarsitul anului 1997 si inceputul anului 1998 a fost fara recurs: 85% dintre francezi au declarat ca nu sunt interesati sa trimita mesaje prin text", isi aminteste Jean-Michel Huet, manager de proiect la France Telecom la sfarsitul anilor 1990. In acel moment, un telefon era facut pentru a efectua si a primi apeluri, si atat. Aceasta functie era asigurata de alte dispozitive, pagere precum Tatoo sau Kobby.

Operatorul principal lanseaza totusi serviciul, in care fiecare mesaj trimis... si primit se plateste scump - 1 franc la inceput!

"Totul a inceput din 1999, cand a aparut interoperabilitatea", continua Jean-Michel Huet.

Nu mai era necesar sa fii la acelasi operator ca si corespondentul pentru a-i trimite un text. Clientii francezi au fost printre cei mai rapizi din Europa si din lume care au adoptat SMS-ul. Acesta devine un adevarat fenomen gratie crearii de pachete mobile care includeau, uneori nel ...citeste mai departe despre "Azi se implinesc 25 de ani de la primul SMS. Iata cine l-a trimis si care a fost mesajul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sms Craciun, #primul SMS Merry Christmas , #Stiri Internet