Avertisment de la serviciile secrete: Pregatiti-va pentru un atac cibernetic care va provoca haos in lume

Marti, 16 Mai 2017, ora 20:03
1070 citiri
Avertisment de la serviciile secrete: Pregatiti-va pentru un atac cibernetic care va provoca haos in lume
Foto: Pexels

Lumea s-ar putea confrunta in curand cu un "act grav de sabotaj informatic", ce ar provoca "haos", a avertizat seful serviciilor secrete olandeze, Rob Bertholee.

Un sabotaj al infrastructurii vitale "este genul de lucru care ar putea sa va impiedice sa inchideti ochii noaptea", le-a spus Bertholee sutelor de experti si reprezentanti oficiali reuniti in cadrul unei conferinte pentru securitate informatica de la Haga, conform AFP.

Vezi si WannaCry: Coreea de Nord ar fi responsabila de atacul cibernetic global - experti IT

Acest avertisment intervine in conditiile in care un atac informatic fara precedent s-a soldat cu peste 200.000 de victime, in cel putin 150 de tari, incepand de vineri. In prezent, situatia pare sa fie sub control.

Amenintarile cu atacuri informatice "nu sunt imaginare, sunt peste tot in jurul nostru", a declarat directorul serviciilor secrete olandeze (AIVD), la forumul de doua zile organizat de Guvernul olandez.

Putin acuza spionajul american de atacul cibernetic mondial, Casa Alba sustine ca totul e sub controlFinancial Times: Atacurile cibernetice, semnal de alarma. Companiile trebuie sa ia masuri de securitateAtacul cibernetic global: Recompense s-au platit, banii nu au fost inca retrasi de hackeri

"Din punctul meu de vedere, am putea fi mult mai aproape de un act grav de sabotaj informatic decat cred multe persoane", a avertizat el.

Bertholee a amintit cum computerele celei mai mari companii petroliere din Arabia Saudita au fost victime ale unui atac scurt, in 2012, sau cum, trei ani mai tarziu, companiile de electricitate ucrainene au fost victime ale hackerilor, care au provocat o pana de curent de mai multe ore.

Infrastructurile din lumea intreaga sunt interconectate, ceea ce prezinta avantaje mari, dar si "vulnerabilitati", a subliniat el.

"Imaginati-va ce s-ar putea intampla, daca tot sistemul bancar ar fi sabotat pe parcursul unei zile, a doua zile sau al unei saptamani", a adaugat Bertholee. "Sau daca ar fi o pana in reteaua noastra de transport. Sau daca s-ar confrunta controlorii de trafic aerian cu atacuri informatice in timp ce dau instructiuni zborurilor. Consecintele ar fi catastrofale", a avertizat el.

Din punctul de vedere al oficialului, "sabotarea unuia dintre aceste sectoare ar putea avea repercusiuni publice importante, provocand probleme, haos si dezordine".

Astfel, statele trebuie sa fie pregatite sa faca fata amenintarilor viitoare din domeniul digital, iar Guvernele ...citeste mai departe despre "Avertisment de la serviciile secrete: Pregatiti-va pentru un atac cibernetic care va provoca haos in lume" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac cibernetic, #atac cibernetic WannaCry, #atac WannaCry , #Stiri Internet