Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fotografia asociată singurului autor care poate fi contactat pe site-ul inițiator al fake-news-ului "Elon Musk în România". Imaginea are paternități multiple pe internet

Fotografia asociată singurului autor care poate fi contactat pe site-ul inițiator al fake-news-ului "Elon Musk în România". Imaginea are paternități multiple pe internet

Sursa știrii false legate de venirea miliardarului Elon Musk în România este un site obscur, cu profil de mediatizare a informațiilor lejere.

Jurnalista de investigații Codruța Simina, coordonatoare a Misreport, un proiect care-și propune identificarea și devoalarea știrilor false, a analizat datele publice existente despre Mediaflux.ro, site-ul care a stat la baza diseminării fake-news-ului legat de Elon Musk.

"Nu are nici măcar o căsuță redacțională pe site. Nici ownership transparent. Nici numere de contact, doar două adrese de mail generice. Din informațiile publice de pe ROTLD (n.a. - registrul de domenii web .ro) rezultă că domeniul de internet aparține unei persoane private. În linii mari, e cam ca și cum ai cita internetul. În weekend-ul care a marcat 7 ani de la Colectiv, opinia publică din România a discutat și fabulat masiv despre o presupusă informație care s-a dovedit a fi falsă și pe care au preluat-o aproape toate sursele de informare", arată Codruța Simina, într-o postare pe Facebook.

O căutare pe internet după Toma Enescu, pseudonimul asumat la semnătura articolelor de pe site-ul menționat, redă rezultate variate și contradictorii.

Cel mai probabil, fotografia pe care autorul incert și-a asumat-o este preluată fără accept de pe internet. Identitatea reală a celui din imagine este necunoscută.

Pe lângă Harry Segal, imaginea asumată de autorul fake-news-ului pe site-ul propriu apare pe internet asociată cu nume diverse, cum ar fi Siemon Z.

Până în seara zilei de luni, 31 octombrie, n-a apărut nicio probă a faptului că Elon Musk s-ar fi aflat în România, iar surse din Ministerul de Interne susțin că miliardarul n-a intrat pe teritoriul țării în intervalul mediatizat.

Redacția Ziare.com regretă preluarea în pripă a informațiilor privitoare la presupusa venire a miliardarului Elon Musk în România și cere scuze cititorilor pentru disconfortul creat! ...citeste mai departe despre "Fotografia asociată singurului autor care poate fi contactat pe site-ul inițiator al fake-news-ului "Elon Musk în România". Imaginea are paternități multiple pe internet" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 628 ori