Atentie la ce numere de telefon raspundeti! Puteti fi victima unui atac numit vishing

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 10:12
1354 citiri
Atentie la ce numere de telefon raspundeti! Puteti fi victima unui atac numit vishing
Foto: Arhiva Ziare.com

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, CERT-RO, atrage atentia ca in ultimele luni mai multi utilizatori din Romania sunt vizati de diverse campanii de phishing prin intermediul apelurilor telefonice.

"Acest tip de atac poarta denumirea de vishing (voice + phishing = vishing), iar metodele utilizate de catre atacatori sunt inspirate din tehnici de inginerie sociala (social engineering) ", potrivit avertizarii emise de CERT-RO.

Centrul arata ca atacul incepe cu un apel telefonic, iar "atacatorul" pretinde ca reprezinta o anumita companie sau autoritate.

"Pentru a da veridicitate apelului, atacatorii folosesc date despre victima care sunt de obicei disponibile online (nume, prenume, adresa de e-mail etc.).

In momentul in care posibila victima crede ca acel apel este legitim, sansele de a oferi telefonic date sensibile (personale sau bancare) cresc exponential. Totodata, atacatorii pot profita de credulitatea victimelor, pentru a ii convinge sa instaleze software malitios sau aplicatii de control la distanta (remote desktop), pe dispozitivele utilizate", se arata in anunt.

Metode de vishing

Frauda cu apeluri pierdute - utilizatorul vede un apel pierduta, suna la numarul respectiv care este cu suprataxa;

Frauda "cont bancar blocat" - atacatorul suna victima si pretinde ca suna din partea bancii la care este client, pentru a notifica blocarea contului. Pentru deblocare, victima este pusa sa apeleze la un numar de telefon care este cu suprataxa;

Apelurile false de suport - posibila victima este apelata de un atacator care pretinde ca suna din partea companiei Microsoft, iar utilizatorul este notificat despre faptul ca dispozitivul folosit a fost compromis.

"Modele de numere de telefon raportate pana in prezent la CERT-RO sunt: +212662004621, +40201272539, 02162094975 sau 02191873368. Sigur, este posibil ca aceste numere de telefon sa fie generate aleatoriu, prin intermediul unei aplicatii de tipul fake-a-call", mai precizeaza CERT-RO.

Iata cum va puteti feri de vishing:

Fiti vigilenti cu privire la apelurile pierdute venite din afara tarii. Daca ati observat un apel pierdut din Mali sau Guineea (spre exemplu), ganditi-va daca aveti cunoscuti in zona care v-ar putea apela.

Manifestati prudenta la apelurile telefonice primite de la necunoscuti. Cereti numele apelantului si spuneti-i ca veti reveni cu un apel cat de curand.

Ulterior, verificati identitatea acestuia cu organizatia din partea caruia ...citeste mai departe despre "Atentie la ce numere de telefon raspundeti! Puteti fi victima unui atac numit vishing" pe Ziare.com

#phishing apel telefonic, #meteode vishing Romania , #Stiri Internet