Atacurile cibernetice costa economia globala 600 de miliarde de dolari pe an

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 17:46
1873 citiri
Atacurile cibernetice costa economia globala 600 de miliarde de dolari pe an
Foto: CC0 Creative Commons

Criminalitatea cibernetica costa economiile din intreaga lume aproximativ 600 de miliarde de dolari pe an, sau 0,8% din PIB-ul mondial, in crestere fata de aproximativ 445 de miliarde de dolari in anul 2014, arata un studiu publicat miercuri de firma McAfee, specializata in protectia impotriva atacurilor informatice, si centrul de reflexie Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Autorii raportului subliniaza ca aceasta crestere a criminalitatii cibernetice in ultimii trei ani se datoreaza faptului ca piratii informatici adopta rapid noi tehnologii precum si raspandirii criptomonedelor, informeaza AFP.

"Lumea digitala a transformat aproape fiecare aspect al vietii noastre, in special notiunea de risc si criminalitate, astfel incat activitatile criminale sunt mai eficiente, mai putin riscante, mai profitabile si mai usor de pus in practica", sustine directorul de tehnologie de la McAfee, Steve Grobman.

Raportul precizeaza ca bancile raman tintele favorite ale piratilor informatici, iar statele sunt cea mai periculoasa sursa de cybercrime. Rusia, Coreea de Nord si Iranul sunt cele mai active in atacurile care vizeaza institutiile financiare in timp ce China este cea mai activa vand vine vorba de spionajul cibernetic.

Atacurile de tip 'ramsomware' sunt modalitatea de atac cu cel mai puternic ritm de crestere, gratie proliferarii unor adevarate piete pe Internet, al caror numar a depasit pragul de 6.000, care ofera servicii de piraterie.

Autorii raportului precizeaza ca furturile de proprietate intelectuala reprezinta cel putin 25% din costul total al criminalitatii cibernetice si pun in pericol securitatea nationala atunci cand vizeaza tehnologia militara.

Saptamana trecuta, Casa Alba a estimat la randul sau ca in 2016 economia americana a inregistrat pierderi cuprinse intre 57 si 109 miliarde de dolari de pe urma criminalitatii cibernetice si a tras un semnal de alarma asupra efectelor de contagiune.

#atac cibernetic, #costuri criminalitate cibernetica , #Stiri Internet