Atacurile cibernetice s-au întețit în România. Sănătatea și sectorul guvernamental printre preferințele hackerilor

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 16:09
581 citiri
Atacurile cibernetice s-au întețit în România. Sănătatea și sectorul guvernamental printre preferințele hackerilor
Site-uri atacate de hackeri FOTO: pixabay.com

Domenii importante din România au devenit interesante pentru hackeri, acestea fiind frecvent atacate cibernetic în acest an. Multe dintre aceste atacuri au fost puse pe fondul războiului din Ucraina.

Atacurile cibernetice de tip Distributed Denial-of-Service (DDoS) asupra companiilor private şi instituţiilor publice au înregistrat o creştere de 21%, în acest an comparativ cu datele din 2021, iar cele ransomware au urcat cu 18%, reiese dintr-un raport realizat de către experţii Orange Business Services.

Conform documentului, dat publicităţii joi, în 2022, s-a observat un interes sporit al atacatorilor către ţinte din zona politică şi socială, pe fondul războiului din Ucraina, dar şi spre instituţii media, de sănătate, site-uri şi aplicaţii guvernamentale.

În ceea ce priveşte distribuţia ameninţărilor pe verticalele de business din România, în cursul acestui an, a existat la nivel de industrii un volum total de ameninţări substanţial mai mare decât în 2021, multe dintre aceste atacuri fiind declanşate de tulburările geopolitice din regiune.

Astfel, cele mai afectate sectoare au fost zona de sănătate şi domeniul farmaceutic (32%), sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice (23%), industria de energie (22%), retail (16%) şi transport (7%).

În funcţie de tipul ameninţărilor cibernetice din 2022 şi de distribuţia acestora pe regiuni, Bucureşti a fost cel mai afectat, cu aproape jumătate din ţinta tuturor atacurilor, respectiv 48%. Pe locurile următoare s-au clasat regiunile Banat şi Moldova.

Totodată, în topul celor mai vizate oraşe, în ultimele 12 luni, Capitala se află pe primul loc, cu o medie de 970.000 de atacuri prevenite, Timişoara ocupă locul 2 - în medie cu 260.000 de atacuri blocate lunar, iar Iaşi se află pe poziţia a treia - cu aproape 170.000 de ameninţări detectate şi blocate în fiecare lună.

Potrivit sursei citate, pentru al doilea an la rând, ransomware este principalul tip de atac depistat şi blocat de soluţia Business Internet Security, echivalentul a 35% din total, urmat de DDoS - cu o pondere de 25% din total, şi phishing - cu 21%.

Aflat la ediţia a V-a, raportul "Business Internet Security" face parte dintr-un ecosistem dezvoltat de Orange Business Services pentru companii mari şi mijlocii, care are ca scop creşterea nivelului de conştientizare privind securitatea cibernetică. ...citeste mai departe despre "Atacurile cibernetice s-au întețit în România. Sănătatea și sectorul guvernamental printre preferințele hackerilor" pe Ziare.com

Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul campaniei ”Campionatul Gropilor” din București. Avem nevoie de cititorii noștri mai mult ca oricând pentru a face lucrurile să se miște. Tot ce trebuie să faci este...
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#atacuri cibernetice Romania, #domenii atacate hackeri, #Bucuresti, #DDoS, #ransomware , #Stiri Internet