Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Antenele GSM nu afecteaza sanatatea romanilor

Antenele GSM nu afecteaza sanatatea romanilor
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, considera ca nu exista motive reale de ingrijorare in ceea ce priveste efectele adverse ale campurilor electromagnetice de radiofrecventa asupra starii de sanatate a populatiei, potrivit unui comunicat al MCTI."Am dispus, impreuna cu Ministerul Sanatatii Publice, prin Institutul de Sanatate Publica si Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, efectuarea unor masuratori in mai multe locatii din Bucuresti. Testele realizate la inceputul saptamanii indica faptul ca valoarea campurilor electromagnetice generate de antenele GSM in Capitala este de 50 de ori si in unele locuri chiar de 100 de ori mai mica decat valorile recomandate la nivel european. Totodata, masuratorile au aratat ca aceste valori sunt comparabile cu emisiile electromagnetice ale posturilor de radio sau de televiziune", a adaugat ministrul.


De asemenea, in ultimii 3 ani, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei a efectuat 135 de masuratori in 21 de judete ale tarii. Buletinele de masuratori au fost analizate de specialistii din Institutul de Sanatate Publica din subordinea Ministerului Sanatatii, care au confirmat faptul ca valorile campurilor electromagnetice de radiofrecventa sunt foarte scazute si nu reprezinta un pericol pentru populatie."Proliferarea antenelor GSM este urmarea cererii mari de utilizare a telefoniei mobile la nivel national, rata de penetrare la suta de locuitori atingand deja 106 la suta, la sfarsitul anului 2007. Pentru a putea oferi semnal de calitate catre 22 de milioane de cetateni, operatorii de telefonie mobila trebuie sa instaleze antene GSM suplimentare, la nivel national", a precizat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.Ca o cerinta tehnologica de functionare, antenele GSM nu emit in jos sau in sus, deci nu pot afecta starea de sanatate a persoanelor care locuiesc la ultimul etaj al cladirilor pe care sunt amplasate. Antenele GSM sunt cuplate cate trei si emit in lateral, pentru a acoperi zonele celulare. Valoarea campului electromagnetic de pe un bloc unde sunt instalate antene GSM poate fi egala cu cea de pe un bloc fara antene.Solutia de scoatere a antenelor GSM in afara oraselor este ineficienta si nu ar reduce valoarea campului electromagnetic, ci dimpotriva, ar mari-o, deoarece antenele telefoanelor mobile sunt de tip adaptiv. Astfel, puterea in emisie a telefoanelor mobile ar creste, pentru a transmite semnalul catre antenele aflate in afara oraselor, la distante mai mari.In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania a transpus in legislatia proprie recomandarea Comisiei Europene privind normele in care trebuie sa se incadreze valorile campurilor electromagnetice de radiofrecventa.

Pentru a informa corect populatia, MCTI, impreuna cu Institutul de Sanatate Publica din subordinea Ministerului Sanatatii si Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei vor incepe, din luna aprilie, o ampla campanie de informare a publicului despre comunicatiile mobile si sanatate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1322 ori