ANIS: Industria IT va scadea, in 2009, cu cel putin 10%

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 15:59
1348 citiri
ANIS: Industria IT va scadea, in 2009, cu cel putin 10%

Industria IT din Romania va inregistra in acest an o scadere de cel putin 10% fata de anul 2008, desi la finele anului trecut se preconizase doar o reducere a ritmului de crestere, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Liviu Dragan, citat de NewsIn.

"Initial, am prognozat ca industria IT din Romania va fi afectata de criza economica prin reducerea ritmului de crestere. Insa, constatam ca traversam o perioada dificila si, desi la nivel de asociatie nu am date pe primul trimestru, o scadere fata de anul trecut este evidenta.

Nu avem date certe, dar cred ca aceasta scadere se va mentine pe parcursul intregului an si cred ca industria IT va avea o cifra de afaceri mai mica cu 10% fata de 2008.

Nu putem spune acum ca va creste in trimestrul trei sau patru", a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, Liviu Dragan.

Industria IT din Romania, excluzand hardware si software, a atins in 2008 suma de 900 milioane de euro, dintre care 500-600 milioane de euro au provenit din export de outsourcing.

Scaderea industriei IT in acest an se datoreaza problemelor economice cu care se confrunta sectorul privat, care a amanat sau inghetat investitiile in IT, problemelor tehnice de stabilire a bugetelor din sectorul public, care dau insa sperante companiilor din IT pentru trimestrele trei si patru, precum si neabsorbirii de fonduri europene, desi au existat proiecte.

"Cand a fost crestere economica, sectorul privat a investit in IT pentru managementul afacerilor.

Daca cineva din acest sector nu a investit in IT in 2008, este greu de crezut ca o va face anul acesta, cand investitiile au fost inghetate sau amanate. In sectorul public, bugetele au fost stabilite cu intarziere si de aceea nu au apelat la companiile IT in primul trimestru, acestea traind din contractele incheiate in 2008.

Exista sperante pentru firmele IT pentru trimestrul doi, dar cel mai probabil si acestea vor fi amanate pentru a doua jumatate a anului.

Cat priveste fondurile europene, acestea nu au avut prioritate la nivel de Guvern, chiar daca au fost depuse proiecte.

Le reprosez asta guvernantilor, precum si neglijenta celor care se ocupa cu acest domeniu", a declarat presedintele ANIS, Liviu Dragan

In opinia presedintelui ANIS, criza cu care se confrunta industria IT poate fi gestionata in conditiile in care companiile din acest domeniu isi vor armoniza costurile cu veniturile, vor pune accent pe inovatie si creativitate, isi vor remodela procesele de vanzari, vor aborda pietele externe, vor vinde softul ca serviciu si vor accesa fondurile europene.

Prezent la intrunirea ANIS, Varujan Pambuccian, membru in comisia de IT din Camera Deputatilor, a declarat ca aceasta criza economica mondiala va mai dura cinci-sase ani.

"Aceasta nu este o criza, este o depresie economica, o increngatura de crize care se interconecteaza si care sunt interdependente si care marcheaza sfarsitul unui sistem. In cinci-sase ani vom iesi din aceasta criza, dar apoi va urma o alta si tot asa pana cand acest sistem va fi inlocuit.

Ideea principala este de gasire a solutiilor pentru ca sa nu pierdem decat putini dintre noi, nepunandu-se problema ca industria IT sa moara", a declarat Pambuccian.

In opinia deputatului, cele mai mari probleme din aceasta industrie le au retailerii si considera ca solutia optima este trecerea pe online.

"Industria IT nu ar fi fost afectata acum daca atunci cand erau bani s-ar fi investit in online. Creditul cu buletinul a creat o mare gaura de fonduri pentru ca s-a vandut hardware pe datorie, iar romanul este inventiv cand e vorba sa nu plateasca.

O alta problema a fost ca oamenii de afaceri din retail si-au investit castigurile in real estate", a adaugat Pambuccian.

Deputatul a mai precizat ca el a avut doua initiative pentru ca statul sa combata criza.

"Eu am propus ca TVA-ul sa fie de 25% si in acelasi timp sa fie anulat impozitul pe profit si impozitul pe salarii si plata TVA sa se faca in momentul incasarii si nu in momentul facturarii", a adaugat Varujan Pambuccian. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite, # investitii, # impozit, # profit, # TVA , #Stiri Internet