Angajati ai companiilor Altex si Domo, acuzati in dosare penale de piraterie

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 14:39
2373 citiri
Angajati ai companiilor Altex si Domo, acuzati in dosare penale de piraterie

Angajati ai companiilor IT-C Altex si Domo au fost acuzati, in cursul anului 2010, in dosare penale pentru piraterie software, unul dintre invinuiti fiind deja condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, a spus avocatul Magda Popescu, de la Buisness Software Alliance (BSA), informeaza Mediafax.

Autoritatile romane s-au axat, in primele trei trimestre ale anului 2010, pe companiile mari de IT-C de pe piata romaneasca, verificand daca acestea isi desfasoara activitatea folosind software licentiat, au aratat reprezentantii Politiei Romane, marti, in cadrul unei conferinte privind rata pirateriei.

Drept urmare a controalelor desfasurate, in toata tara, la lanturi de magazine precun Altex, Domo sau Media Galaxy, atat in 2010, cat si in anii trecuti, au rezultat cazuri de amploare in care unii angajati ai magazinelor instalau software fara licenta pe computere, uneori gratuit, alteori cerand clientilor sume modice in plus, fara a emite factura, a spus, miercuri, avocatul Magda Popescu.

Aceasta a evidentiat cazul din 2006 al unui angajat Altex din Sibiu, care a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru ca instala software fara licenta pe computerele vandute clientilor companiei.

De asemenea, atat angajatul, cat si firma Altex, au fost condamnati la plata unor despagubiri catre titularii drepturilor de autor.

Angajati ai aceleiasi companii, din Piatra Neamt si Satu Mare, sunt cercetati, incepand din 2010, pentru fapte similare.

Intr-un alt caz, un angajat al companiei Domo a fost invinuit pentru preinstalare de software fara licenta, dosarul fiind in curs de investigare.

Angajati ai Domo din Cluj, Iasi si Bucuresti sunt suspectati de aceleasi infractiuni, potrivit oficialului Buisness Software Alliance.

Popescu a precizat ca politistii au actionat, in cele mai multe cazuri, prin organizarea de flagrante delict, in momentul in care angajatii le propuneau unor clienti sa le instalaze software pe calculator, fie gratuit, fie contra unor sume modice.

De asemenea, Magda Popescu a mai amintit cazul unei firme de arhitectura ce avea sediul in cladirea bazei militare de la Mihal Kogalniceanu.

Politistii, sub supravegherea unui procuror, au verificat peste zece computere, pe unele din acestea fiind instalat software fara licenta.

Programele nelicentiate apartineau BSA, astfel ca membrii aliantei au fost prejudiciati cu peste 26.000 de euro.

In ultimul an au fost investigate zece cazuri si au fost formulate 11 plangeri si cereri de despagubire, referitoare la magazine de calculatoare ce vand software preinstalat fara licenta.

Instantele au dat trei decizii de condamnare ce au devenit definitive in 2010, in cazul Damfis Computer SRL din Timisoara, Caldor Systems SRL din Blaj si Infosib SRL din Sibiu.

La randul sau, procurorul Monica Pop, de la Serviciul pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul Dreptului Proprietatii Intelectuale, a spus ca un moment important in lupta impotriva pirateriei software a fost decizia de condamnare a Tribunalului Bucuresti, pronuntata in iunie, intr-un caz de piraterie prin torrente.

Prin decizia respectiva, creatorul site-ului de torrente www.kartel.ro a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei si la plata despaugubirilor catre titulari, inclusiv BSA.

Curtea de Apel a mentinut, in octombrie, condamnarea data in acest caz. De asemenea, site-ul a fost desfiintat.

Monica Pop a precizat ca investigarea cazurilor legate de torrente este la inceput in Romania, pentru ca titularii de drepturi nu au depus foarte multe plangeri. 

#angajati, #calculatoare, #piraterie, #software , #Stiri Internet