ANCOM: Tarifele pentru portarea numerelor de telefon scad

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 21:32
1095 citiri
ANCOM: Tarifele pentru portarea numerelor de telefon scad
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat ca a dezbatut si adoptat impreuna cu industria, in cadrul sedintei de joi a Consiliului Consultativ, decizia privind scaderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon.

"Avand in vedere ca volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesara revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datoreaza furnizorului donor pentru fiecare numar portat. Ne asteptam ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui numar de telefon sa se vada atat in cresterea numarului de utilizatori care aleg sa se porteze, dar si in ofertele furnizorilor", a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM.

Decizia va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare in 15 zile de la publicare.

Tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice, altele decat cele destinate furnizarii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare numar portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate in Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania si Turcia, ponderate cu numarul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017.

Tariful pentru portarea numerelor nongeografice destinate furnizarii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare numar portat, acesta fiind redus de la 5,6 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate in Bulgaria, Cehia, Cipru, Franta, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia si Turcia, ponderate cu numarul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative (benchmark), pe baza informatiilor colectate de la 31 din cele 37 de state membre ale Grupului Reglementatorilor Independenti (IRG).

"In urma procesului de consultare publica, ANCOM a considerat relevant ca nivelul maxim al tarifelor de porta ...citeste mai departe despre "ANCOM: Tarifele pentru portarea numerelor de telefon scad" pe Ziare.com

#portare numar telefon , #Stiri Internet