ANCOM: Tarife plafonate pentru apelurile din Romania catre statele din Spatiul Economic European

Luni, 15 Aprilie 2019, ora 11:23
2594 citiri
ANCOM: Tarife plafonate pentru apelurile din Romania catre statele din Spatiul Economic European
Foto: Arhiva Ziare.com

Din 15 mai, tarifele pentru apeluri fixe si mobile catre orice tara din interiorul Spatiului Economic European (statele UE, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) vor fi plafonate si nu vor depasi 0,19 euro (fara TVA) pe minut si 0,06 euro pentru un SMS, anunta Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Apelurile internationale in SEE

Apelurile internationale in SEE sunt apelurile facute atunci cand consumatorul, aflat in tara unde detine abonamentul, suna pe cineva din alta tara din SEE, in comparatie cu apelurile in roaming, care sunt apelurile efectuate de cineva atunci cand calatoreste in strainatate.

Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri si 0,06 euro pentru SMS se aplica doar apelurilor si SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor care sunt incluse in abonamente/ (extra) optiuni deja achizitionate. Totusi, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie sa respecte plafonul reglementat.

Unde se aplica aceste tarife

Aria de aplicare a acestor plafoane este identica ariei de aplicare a regulamentului european "Roam like at home". Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internationale se aplica in statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

De asemenea, acestea sunt valabile si pe anumite teritorii europene "indepartate", respectiv in Guyana Franceza, in insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care apartine de Franta), Azore, Madeira si Canare, in insulele Lland.

Aplicarea prevederilor art. 5a din Regulamentul nr. 2015/2120 in ceea ce priveste apelurile sau SMS-urile catre numere din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv catre numere din Gibraltar depinde de evolutia negocierilor privind Brexit-ul. In conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European si al Consiliului, plafoanele pentru comunicatiile in interiorul UE sunt valabile pentru o perioada de 5 ani, incepand cu 15 mai 2019.

A.G. ...citeste mai departe despre "ANCOM: Tarife plafonate pentru apelurile din Romania catre statele din Spatiul Economic European" pe Ziare.com

#plafonare tarif apeluri SEE, #apeluri Spatiului Economic European , #Stiri Internet