Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANCOM: Numerele nationale privind abonatii pot fi activate in cel mult 12 luni

ANCOM: Numerele nationale privind abonatii pot fi activate in cel mult 12 luni

ANCOM a supus consultarii publice un proiect de decizie pentru prelungirea cu sase luni a termenului de activare a numerelor nationale pentru servicii de informatii privind abonatii de forma 118(xyz) de la data alocarii acestora de catre ANCOM, se arata intr-un comunicat al Autoritatii, conform Newsin.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ANCOM a alocat 44 de numere din seria 118(xyz) catre 11 companii in data de 28 noiembrie 2008 si inca un numar unei alte companii in data de 10 martie 2009.

Companiile aveau obligatia de a activa aceste numere intermen de sase luni de la alocare.

ANCOM a constatat insa ca procesul legat de obtinerea bazelor de date de la furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost intarziat ca urmare a inexistentei unei practici si a unor reguli clare de obtinere a acordului abonatilor acestora in legatura cu transmiterea datelor cu caracter personal catre terti, respectiv furnizorii de servicii de informatii privind abonatii.

Pentru a reglementa acest fapt, ANCOM si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au elaborat si publicat o serie de precizari si recomandari cu privire la aplicarea normelor legale incidente in domeniu, astfel incat atat furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, cat si furnizorii de servicii de informatii privind abonatii sa fie informati in mod complet cu privire la procedurile legale ce trebuie respectate pentru a asigura respectarea drepturilor abonatilor din punctul de vedere al prelucrarii datelor cu caracter personal ale acestora.

Proiectul supus consultarii propune ca operatorii care au solicitat si au primit numerele nationale de forma 118(xyz) sa aiba obligatia de a le activa incepand cu data de 28 noiembrie 2009, respectiv 10 martie 2010, prelungind astfel termenul de activare de la 6 la 12 luni.

Proiectul de decizie pentru modificarea Deciziei presedintelui Autoritati Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 321/2008 privind alocarea si utilizarea unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 18.05.2009, pe adresa sediului central al ANCOM.

Numerele de forma 118(xyz) sunt utilizate la nivel european pentru serviciile de informatii privind abonatii.

In Romania, furnizorii vor putea oferi prin intermediul lor atat servicii de informatii privind abonatii, cat si servicii conexe acestora, precum informatii privind domeniul de activitate sau profesia abonatului sau informatii privind abonatii in limbi de circulatie internationala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1492 ori
Citeste mai multe despreancom numere abonati servicii